På ett døgn deltok 339-skvadronen på Bardufoss i to skarpe oppdrag — i tillegg til vanlig beredskap. Trenger vi egentlig flere bevis nå på hvor viktig 339 er for denne landsdelen?

Samme dag rykket et helikopter fra Bardufoss ut for å hjelpe Tromsø-politiet under biljakten på tre personer, en jakt som startet i Finland, gikk via Tromsø og endte i pågripelse i Malangen.

Deres felles bekymring, som deles fullt ut av politimesteren og fylkesmannen, er at både beredskap og aktiv bistand i kritiske situasjoner, brutalt tas vekk hvis Bell-helikoptrene flyttes til Rygge. Det er en bekymring som det er ufattelig at ikke ansvarlige politikere i regjering og storting lytter til. Dagens helikoptre og 339-skvadronen er perfekt tilpasset for krevende nordnorske forhold.

De politiske signaler og konklusjonene i landmaktutredningen er ikke gode nyheter for helikopter-beredskapen på Bardufoss. Helikopterstøtte til Hæren er ikke prioritert, og dermed er det stor sannsynlighet for at vi ser begynnelsen på slutten for Bell-helikoptrene, 339-skvadronen og dermed den beredskap og hjelp helikoptermiljøet på Bardufoss representerer for hele landsdelen. Det er trist, det er oppsiktsvekkende — og det er knapt til å tro at ansvarlige politikere kan sitte stille og se på det som er i ferd med å skje.

Tirsdag ble et levende bevis på hva 339- skvadronen betyr for en hel landsdel. Skal vi virkelig sette oss i en situasjon der vi etter en stor ulykke med fatalt utfall må si. «Tenk hvis vi nå hadde hatt 339-skvadronen tilgjengelig?»

Minilederen: Vi er alle...

Et klart flertall av finnmarkinger mener det nye navnet på sammenslåtte Troms og Finnmark må være — Finnmark...

Der ble vi plutselig finnmarkinger, hele hurven!

Forsvarets helikopter på Bardufoss. Foto: Øystein Paulsen