Ett av de store spørsmålene foreldregenerasjonen alltid har stilt seg, er hvordan de skal få gitt sine barn den medisinen de behøver uten at den spyttes ut. Mange måter har vært forsøkt, som tran ved skolestart.

Tran er også et begrep som blir brukt i medieverden om informasjon vi vil gi dere, som dere egentlig ikke visste dere trengte. I en tid der stadig mer av informasjonen automatiseres gjennom algoritmer, vokser behovet for en viss kontroll med nyhetskonsumet.

Fotball-idioten trenger å få informasjon også om andre ting enn at Bård Flovik har fått sparken. Både vi i nyhetsmediene, og giganter som Facebook, arbeider nå med systemer som skal gi deg «tran», og få deg til å synes det er helt topp.

Noen medier har imidlertid funnet rette resepten. Klassens ener er NRK, som med serien Skam traff innertier store deler av de fire sesongene den gikk. Publikum kunne følge Skam over flere plattformer. Hver dag la NRK ut nye klipp på nett, i tillegg til at det ble postet samtaler mellom karakterene og bilder. Tidspunktet når ting ble publisert var det ingen som visste, noe som brøt totalt med det gode, gamle sendeskjemaet.

Via sosiale medier kunne seerne også få et ekstra innblikk i karakterenes liv gjennom deres egne instagram-kontoer. For de mer tradisjonelle mediebrukerne var det fullt mulig å følge serien linært på TV. Karakteren ble traktert av — til da — ukjente ungdommer man ikke kunne knytte til noe annet enn Skam, noe som forsterket realismen.

For hver sesong var det en ny hovedperson, og med det også nye dilemmaer og problemstillinger. Homofili, forelskelse, vennskap, hvordan passe inn, religion og psykiske problemer ble skildret på ungdommens premisser, og med et språk ungdommen selv bruker.

Skam har preget en ungdomsgenerasjon, men også bidratt til å rive ned barrierer og tabuer — hos ungdommen, men også mellom generasjonene. Slik har NRK servert tran på en måte som gjorde at alle trodde de drakk brus. Det er all grunn til å berømme statskanalen for innsatsen. For slikt betaler vi gjerne lisens.

Minilederen: Grunn grav

Sp-toppen Sandra Borch lurte på om statssekretær Øystein Bø kom til Bardufoss for å hente tilbake grunnsteinen fra 2014, da han åpnet den nye helikopterbasen med pomp og prakt onsdag.

Bø svarte med at «hun får ingen hjelp av meg til å grave opp grunnsteinen igjen»

Men fortsatt er det mange som frykter at grunnsteinen kan bli erstattet av en gravstein.