Norge ble nylig kåret til verdens nest beste land å være lesbisk, homofil, bifil eller trans i, kun slått av Malta. Mye har skjedd på den fronten på kort tid.

Homofilt samliv var straffbart i loven helt frem til 1972. I Norge har det vært mange seire. Vi har fått partnerskapsloven, vi fikk kjønnsnøytral ekteskapslov i 2009, og med det fikk homofile lov til å adoptere. I år har kirken åpnet for å vie likekjønnede.

I Oslo deltok 30.000 mennesker i Pride-paraden i fjor. Også Tromsø og Vesterålen har sin Pride-parade. Pride er en feiring av mangfoldet vi har i samfunnet. Vi heier selvsagt på mangfold, inkludering, sikkerhet og helse, uavhengig av seksuell- eller kjønnsidentitet. Som Christine Marie Jentoft sa i Aftenposten: «Kjønn bør ikke handle om hva slags tiss folk har».

Pride handler om å synliggjøre skeiv kultur. Det handler om å bidra til økt aksept. For selv om det selvsagt er god grunn til å feire mangfoldet, er det fremdeles noe som gjenstår. I over 70 land er det fortsatt straffbart å elske noen av samme kjønn. Det er bare 22 land i verden som tillater likekjønnet ekteskap. Og selv om gleden var stor da det historiske vedtaket ble fattet i kirken, er det fremdeles mange prester som reserverer seg mot å vie likekjønnede. Fortsatt opplever mange skeive folk en skam knyttet til sin legning.

Mange aksepterer skeive personer, men med forbehold. «Det er greit, så lenge de ikke legger an på meg». «Det er greit, så lenge det ikke er for mye glitter, stas og knekk i håndleddet». Vi har åpenbart fortsatt en del å jobbe med.

I den forbindelse er det ikke mulig å komme unna Norges aller kuleste tv-serie de siste årene. NRKs Skam bidro, spesielt i fjorårets sesong, til å bryte ned noen av fordommene. Det er det all grunn til å hylle. Gjennom Skam får ungdom noen moderne forbilder som de kan relatere seg til. Det er noe vi trenger mer av.

Kanskje er det vanskeligere å være homofil på et lite sted. Det skal ikke være vanskelig å være seg selv i Midt-Troms. Det er klart at man skal få velge fritt hvem man vil dele livet med. Nettsiden gaformeg.no, som ble lansert før pride-måneden juni, viser at det fremdeles er mange som ikke våger å ta steget. Det er fortsatt ikke alle som klarer å være åpne om sin legning eller kjønn. Pride er derfor noe av det viktigste som skjer. Og mangfold og frihet til å være den man er, er noe som angår oss alle.

Minilederen: Ship oj, oj!

Da Botnhamn endelig fikk større ferge, var fergekaia ikke stor nok til å ta imot den.

Min kai er så liten, og båten så stor.