Bør vi alle sikres retten til å betale våre forpliktelser med kontanter? Nei, sier Stortinget. Det er et klokt valg. I alle fall hvis man velger å se mot framtida.

Senterpartiet foreslo at Stortinget skulle be regjeringen «sikre retten til å betale med kontanter». Forslaget fikk støtte bare fra Venstre. Stortinget sier nei til flere andre forslag. Dette gjelder for eksempel et forslag om å innskjerpe bankenes plikt til å motta kontanter fra kundene, og gjøre innskudd tilgjengelig for kundene i form av kontanter. Bare Senterpartiet ønsket å sikre forbrukerne rett til å betale det offentlige med kontanter, også når det kjøpes tjenester av det offentlige, som barnehageplass.

Det er høyst foståelig at noen, særlig eldre, foretrekker å bruke kontanter. Mange av dagens tekniske løsninger er forbundet med heft og plunder, som kan være vanskelige å forholde seg til for mange. Løsningen er likevel ikke å sikre alle en lovbestemt rett til å betale med kontanter. Løsningen er derimot å lage enda bedre betalingsløsninger, som er mer tilpasset de eldres behov.

For 30-50 år siden fikk norske lønnsmottakere en grå pose med penger og en tynn lønningsslipp da lønna ble betalt ut. Senere kom sjekkheftet, minibanken, nettbanken — og nå moderne betalingsløsninger som Vipps på mobiltelefon. De aller fleste av oss klarer seg helt uten kontanter, og i framtida vil så godt som alle helt fint klare seg uten kontanter. Først og fremst fordi løsningene kommer til å bli smartere.

Å lovfeste en rett til å bruke kontanter for enkelte tjenester er derfor å gå med ryggen inn i framtida. Det er for øvrig en øvelse Senterpartiet ikke er helt ukjent med. Hvem husker ikke alle negative spådommer partiet hadde da de kjempet mot at posthusene skulle legges ned?

Flertallet på Stortinget peker på at det ikke er aktuelt å fjerne kontanter som betalingsmiddel. Det pekes på at selv om man i dag har rett til å betale det offentlige med kontanter, er det nesten ingen som gjør det. Tall fra Skattedirektoratet viste at under 0,1 promille av de totale innbetalingene av skatte- og avgiftskrav skjedde ved betaling hos innkrevingsmyndighetene. Dette viser til fulle at de fleste er i stand til å betale sine krav elektronisk. Vi nærmer oss det kontantløse samfunn for hver eneste dag som går.

Minilederen: Liv ute

Utelivsveteranen Hugo Nordnes er gått inn på eiersida på «Pinne» på Finnsnes, og varsler større satsing for å skape mer aktivitet.

Ja, utelivet skriker etter mer liv, så her er det bare å gi full pinne.