Mye vann har rent i havet, og mange biler har passert gjennom sentrum av Finnsnes siden 2003. Da sa et flertall av Lenvik-politikerne, etter årelang strid, nei til en bomring rundt byen for å finansiere en tunnel fra Olderhamna til foten av Gisundbrua. Vedtaket ble gjort på tross av anbefalinger fra både Statens vegvesen og næringslivet på Finnsnes om å heve blikket og se fremover.

Nå tyder alt på at debatten om tunnel kan blusse opp igjen. Midt-Tromspakken, hvor Finnsnes-tunnelen inngår, skal nemlig opp til behandling i kommunestyrene i Midt-Troms før sommerferien. I Lenvik behandles saken 29. juni — og debatten både om behovet for en slik tunnel og å finansiere den med en bomring, vil ganske sikkert bli het nok til å antenne flere bål henimot sankthans.

Tunnel var et av temaene under ordfører Geir-Inge Sivertsens lunsj for næringslivet forrige uke. Der så vi at langt fra alle ser behovet for tunnel, fordi man sjelden opplever å bli stående i kø i sentrum av Finnsnes. Det er etter vårt syn en sannhet med modifikasjoner.

De fleste som bor i Finnsnesområdet, kan ikke ha unngått å registrere at det har skjedd store endringer i trafikken i sentrum de senere årene. Sammenlignet med for 10-15 år siden, fremstår trafikkbildet nå mye vanskeligere og til tider kaotisk — med dårlig trafikkflyt, kork og lange køer for å komme inn i Storgata i flere kryss i sentrum. Trafikkveksten har vært stor siden årtusenskiftet. Økningen skyldes delvis flere attraktive tilbud innen handel og tjenester i sentrum, men ikke minst veksten innen reiselivs- og sjømatnæringen på Senja.

Spesielt sistnevnte har gitt en sterk økning i tungtrafikk, noe som selvsagt aktualiserer spørsmålet om en tunnel. I 2011 var prislappen for tunnelen estimert til 300 millioner kroner. Hvor mye beløpet har steget siden da er uvisst. Men det er grunn til å anta at trafikkveksten gjør at nedbetalingstiden for prosjektet neppe vil bli lengre enn tidligere lagt til grunn.

Det er å håpe at spørsmålet om tunnel har modnet med årene — at man kan få en konstruktiv debatt, uten å havne i gamle skyttergraver med fastlåste standpunkter. Selvsagt løser det ikke alle trafikkproblemer i Finnsnes sentrum, men å få ledet tungtrafikk til og fra Senja unna sentrumsgatene, i en tunnel fra Olderhamna til Gisundbrua, vil åpenbart være en velsignelse for Finnsnes og folk som bor og ferdes her.

Minilederen: Ikke helt ajour

Lenvik kommunes postjournal har ikke vært oppdatert siden 31. mai på grunn av kapasitetsproblemer.

Ut fra et journalistisk synspunkt er det ikke bra at journalene ikke er ajour.