I Midt-Troms har vi store mottak for mindreårige asylsøkere. Også her kjenner både asylsøkerne selv og ansatte på en helt uholdbar situasjon, som regjeringen må gripe inn i.

Et stort antall unge asylsøkere — unge, sårbare mennesker i en svært vanskelig livssituasjon — stikker av fra asylmottak rett før de fyller 18 år fordi de er redde for å bli sendt tilbake til hjemlandet. Hittil i år har nær 150 enslige mindreårige asylsøkere forsvunnet fra norske mottak.

De alvorlige rømmingstallene skyldes først og fremst at stadig flere asylbarn får midlertidig oppholdstillatelse. Det innebærer at de får bli i Norge til de har fylt 18 år. Skjebnen videre er mildt sagt usikker. Det er stor sannsynlighet for at de blir sendt tilbake til hjemlandet. Og det oppleves som den absolutt verst tenkelige utgangen, som startet med en dramatisk reise til «de trygge landet i nord», Norge.

Mange stikker av fra Norge til en svært usikker tilværelse i et annet europeisk land. Vi har lest om tilfeller der de blir boende under en av bruene i Paris i lang tid —før de eventuelt blir oppdaget og tatt hånd om. Da skal saken deres gjennom nye runder med behandling, hvor utfallet mildt sagt er usikkert.

Norge må føre en restriktiv flyktningpolitikk. Det er det ingen politisk uenighet om. Men det må settes sluttstrek for mpten vi behandler unge, enslige asylsøkere. Ordningen med midlertidig oppholdstillatelse brukes for ofte. I 2015 ble 15 mindreårige stemplet som «midlertidige». I fjor var tallet 316. Utviklingen er dramatisk.

Verken FNs barnekonvensjon, Grunnloven eller barnevernloven levner tvil om at alle barn har individuelle rettigheter, og unge asylsøkere må behandles på linje med alle andre barn når de først har kommet til Norge. Dagens praksis bryter med grunnleggende prinsipper — også fordi Norge sender problemet videre til andre land når barna stikker av.

Denne situasjonen kan vi ikke være bekjent av. Regjeringen må sørge for at asylbarna får en grundig og individuell behandling av sine asylsøknader når de blir myndige.

Minilederen: Helt i Gokk

Navnedebatten raser etter at Stortinget har vedtatt å dele Nord-Norge i to. Hva skal Finnmark og Troms hete?

Gokk blir for useriøst. Hva med Fjoms?