Etter mange år men nesten eventyrlige overskudd og driftsmarginer knapt noen andre næringer kan vise til, skal oppdretterne nå betale mer i felleskassa. Det er på tide.

Kommunene langs kysten skal nå få betalt for sjøarealene som har gjort lakseeventyret mulig. Det betyr at kommunene i midtfylket med kyststripe og oppdrett kan håve inn noen ekstra millioner.

Prinsipielt sett er det en viktig og riktig avgift som innføres. Næringsdrivende på tørt land må betale leie for lokalene de driver butikk i, og i tillegg en ganske saftig eiendomsskatt. Oppdrettsnæringa har sluppet unna — de har brukt fellesområdene på sjøen gratis. Nå er det flertall i Stortinget for at oppdretterne skal betale kompensasjon til kommunene de driver virksomhet i, en såkalt arealavgift.

SV har gått i front i denne saken, og spesielt fylkestoppen i Troms, stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes, har vært en tung talsmann for arealavgift. Med støtte fra Ap, Sp, KrF og Venstre, får SV vedtatt at næringen må punge ut med en avgift for hvert kilo fisk som blir eksportert. SV forslag er 25 øre per kilo. For flere kommuner i vår region kan det innebære inntekter på flere millioner kroner årlig. Beløp som kan bli svært viktige bidrag til drift av skoler, helse og andre tilbud for fellesskapet.

Sånn sett vil folk langs hele kysten kunne nyte godt av at oppdrettsnæringen legger igjen litt av overskuddet der produksjonen foregår. Selvsagt har vertskommunene i mange år fått solide skatteinntekter, men det er ubestridt at enorme beløp har havnet i helt andre lommer. Lakseoppdretterne hadde en netto fortjeneste på 25 milliarder kroner i 2016, og det blir enda mer i år.

Ideen om en arealavigift kom opprinnelig lansert fra tidligere fiskeriminister Helga Pedersen (Ap). Men den ble møtt med motstand fra næringen selv. Nå er gjennombruddet kommet, og for næringen selv kan det vise seg lønnsomt på sikt å betale mer i felleskassa. Oppdrettsnæringa er fortsatt befengt med sykdom og rømming, og møter kritiske røster som mener at næringen ikke er bærekraftig, og på kollisjonskurs med miljøet og den øvrige fiskerinæringa.

At næringen rydder opp i sin egen bransje, og tar større samfunnsansvar ved å betale arealavgift, vil styrke omdømmet, velviljen og den opplevde verdi for lokalsamfunnene.

Minilederen: Hører du?

Ingrid «Mossa» Evertsen, kjent fra «Du skal høre mye» på Rorbua, har meldt seg ut av Arbeiderpartiet i protest.

Så gjenstår det å se om Støre vil låne øre og høre på «Mossa» sitt budskap.