Mattilsynet slår

fast at oppdrettsnæringa ikke er godt nok skodd i bekjempelsen av lakselus. Beredskapen er for dårlig.

NRK har prisverdig nok tatt for seg medikamentbruken i oppdrettsnæringa. Tallene viser at økningen er markant, og at redisensproblematikken sprer seg nordover. Målsettingen er naturligvis å ta knekken på lakselusa, men det store spørsmålet er hvordan dette påvirker «helsa» i fjordene og økosystemet.

Havforskningsinstituttet har påpekt at det trengs mer forskning på området – og det er grunn til å etterlyse prosjekter som kommer raskt i gang. Når man ser på hva som ellers forskes på her til lands, bør dette prioriters.

Det er mange som ønsker svar, enten de er bekymret for fjordene, levebrødet sitt — eller oppdrettsnæringa som går i spagat når de både skal bekjempe lusa og holde nede bruken av eksempelvis hydrogenperoksid. Havbruket bruker fem milliarder kroner i året på medikamenter som skal holde lakselusa i sjakk.

Akkurat nå skal den verdifulle smolten ut i den store verden og må skjermes fra lusa. Da pøses det på med medikanter i beste mening, men dette er naturligvis en runddans ingen kan leve med. Er dette gift for lusa, er det nærliggende å frykte at mer går med i dragsuget.

Det er bra at stadig flere aktører i oppdrettsnæringa er opptatt av det miljømessige perspektivet. Flere ser nærmere på plattformer som kan være utaskjærs, og det gamle mantraet om at landanlegg er utopisk, er forlatt. Det investeres i framtidsrettet teknologi. I tillegg bør man diskutere volum på biomasse på en edruelig måte, i påvente av bedre og tryggere teknologi.

Det handler om økonomi for selskapene, mat til verden og store ringvirkninger for lokalsamfunnene, men den beste økonomien ligger i forebyggende tiltak og bærekraftig drift i pakt med omgivelsene. Det styrker omdømmet, kvaliteten på produktet, forbrukerne i hele verden, og sørger for at naturen får gode vilkår for reproduksjon. Det inkluderer villaksen.

Da må det tas grep, og alle monner drar. Som at Norsk Industri nå har presentert «Veikart for havbruksnæringen». Der slås det fast at næringen skal være miljømessig bærekraftig. Den erkjennelsen er nødvendig, men desto viktigere er det at ambisjonene følges opp i praksis, selv om det kan føre til at bunnlinja periodevis ikke er så milliardtung som forsamlingen i styrerommene ønsker seg. Å bygge stein på stein i tråd med ressursgrunnlaget har vist seg å være en god ide før.

Minilederen: Nytt?

Årets mai er den kaldeste siden årtusenskiftet, melder Meterologisk institutt.

Ellers noe nytt der ute?