I forrige uke ble det presentert en ny meningsmåling under Mediedagene i Bergen, som forteller at norske journalister er «rødere» enn befolkningen forøvrig.

Et par hundre journalister har svart på spørsmål om hvilke parti de vil stemme på. Ap, Rødt, Sp, SV og MDG oppnår i år en samlet oppslutning på 68,7 prosent. Til sammenligning får Høyre, Frp, Venstre og KrF en samlet oppslutning på 30,6.

Pollofpulls.no lager hver måned et gjennomsnitt for alle politiske målinger i Norge. Den siste målingen viser at regjeringspartiene, og deres støtteparti, har en oppslutning på 44,1 prosent. Med andre ord, norske journalister er betydelig «rødere» enn befolkningen for øvrig. Det samme gjelder redaktørene. De er også «rødere» enn folk flest.

533 journalister og 192 redaktører er intervjuet. Det er mye når vi vet at det samlede antallet journalister og redaktører i Norge er cirka 3.500-4.000. I nasjonale meningsmålinger spørres ofte 1.000 om deres synspunkt. Målingene i et tiår viser det samme. Redaktører og journalister stemmer på venstresidens partier.

Helt siden 1960-tallet har norsk presse distansert seg fra de politiske partiene. I dag er det helt vanlig at Arbeiderpartiet får kritikk fra Dagsavisen (tidligere Arbeiderbladet), at Aftenposten kritiserer Høyre, og at KrF får kritikk av Vårt Land. Pressens uavhengige rolle settes nå under debatt av krefter på høyre fløy. – Jeg tror ikke man kan være objektiv og nøytral som journalist. Til syvende og sist vil enhver avgjørelse vi tar, være partisk på en eller annen måte, sa politisk redaktør Matthew Boyle i Breitbart til norske journalister i forrige uke. Nettstedet er en sterk støttespiller til Donald Trump.

De journalistiske idealene, ideen om at pressen skal være uavhengig, står sterkt både blant journalister og redaktører. Derfor er det lite trolig at Breitbart-redaktørens synspunkt vil få gjennomslag i Norge på kort sikt. Kombinasjonen av annonseflukt (til Facebook og Google) og abonnementsnedgang har gitt pressen vanskelige arbeidsforhold siden årtusenskiftet. I denne situasjonen er det mer nødvendig enn noen gang at pressen – så godt den kan – hegner om sin frie og uavhengige rolle, men pressen må vise både åpenhet og ydmykhet.

Minilederen: Kina kommer

Kinesiske turister elsker Nord-Norge. Fra januar til mars har antall overnattinger blant kinesiske turister økt fra 7.000 til 17.000. Og økningen vil fortsette, mener bransjen.

Du store kineser!