Regjeringen og støttepartiene vil dele Nord-Norge i to. Men vinner Ap valget vil partiet beordre revers. Den utmattende regionreformen er langt fra over.

Onsdag erklærte regjeringspartiene, KrF og Venstre at de var enige om den siste brikken i det nye regionkartet. Nord-Norge skal deles i to, framfor å bli slått sammen til én stor region. Troms og Finnmark slås sammen. Nordland blir stående alene. Det betyr at de to regionene i nord får ca 240.000 innbyggere hver. Vedtaket fattes i Stortinget 8. juni.

Men både Helga Pedersen, kommunalpolitisk talskvinne i Ap, og Sandra Borch, førstekandidat til stortingsvalget for Troms Senterparti, sier at det er uaktuelt å godta dette, som de oppfatter som en tvangssammenslåing, siden fylkestinget i Finnmark har sagt nei. Beslutningen vil uansett bli reversert dersom de to partiene får makta etter valget, noe som er svært sannsynlig.

Å endre fylkesgrensene i nord er klokt. Men å dele landsdelen i to er uklokt. Det finnes ingen fornuftig steder å trekke opp en grense. Å dele landsdelens mest folkerike region, Hålogaland, i to, er komplett ulogisk. Det fornuftige og framtidsrettede svaret er ett Nord-Norge, èn region og èn landsdel.

Debatten om ett Nord-Norge har gått i vranglås først og fremst fordi Bodø og Tromsø ikke er på talefot, og en diskusjon om hva som skal være landsdelshovedstaden er like umulig som å diskutere med fanatiske fotballtilhengere om hvilket lag som er best.

Det er tydelig at regjeringen og støttepartiene kjører på for fullt for å endre både kommunegrenser og regiongrenser før de etter all sannsynlighet taper makta ved høstens valg. Da slår bremseklossene inn for fullt, og revers-partiet Ap med støtte fra Sp vil stoppe både en komplett Senja kommune og endringer av fylkesgrensene.

Det er åpenbart fornuftig å endre grenser, både på Senja og i Nord-Norge. Èn kommune på Senja og èn region i nord er det kloke valget. Ap bør fullføre regionreformen partiet selv initerte. Nord-Norge som èn arktisk region bør få ansvar for all politikk som omhandler nordområdene, bygge politiske bruer mot Russland, og få realisert Nord-Norgebanen som en inspirasjonskilde og ekstra vitamin-innsprøytning for å utvikle samarbeid og samhandling i nord.

Minilederen: Gokk-ko

Debatten går høyt på sosiale medier om hva den nye regionen Troms og Finnmark skal hete.

«Gokk» er foreløpig beste forslag.

- Ap bør fullføre regionreformen partiet selv initerte. Nord-Norge som èn arktisk region bør få ansvar for all politikk som omhandler nordområdene, skriver Folkebladet på lederplass. Foto: Trond Sandnes