Regjeringa vil

flytte 630 arbeidsplasser i staten ut av Oslo-gryta. Det er klok politikk.

Det kan være naturlig at arbeidsplasser og kompetansemiljø bygges opp i hovedstaden. Men det bør ikke være noen automatikk at statlige arbeidsplasser hoper seg opp i Oslo, som allerede har stort press på infrastrukturen og skyhøye boligpriser.

- Med dette vil vi desentralisere og spre makt, styrke fagmiljøet i kommuner og regioner, og legge statlige kompetansearbeidsplasser utenfor Oslo. sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (Høyre) da han presenterte planene før helga.

Til Nord-Norge kommer fire statlige etableringer: Sykehusinnkjøp HF til Vadsø (50 årsverk), Forbrukerrådet til Tromsø (15 årsverk), Vernepliktsverket til Harstad (23 årsverk) og Norsk kulturråd til Bodø (ti årsverk). Vår region er dessverre ikke tilgodesett i flytteprosessen denne gang, men de relativt dramatiske grep regjeringen nå tar bør inspirere til innsats for å sikre seg statlige arbeidsplasser i neste «tildelingsrunde».

Sanners neste plan er å flytte ut ytterligere 1.200 årsverk, og cirka 600 studieplasser på Politihøgskolen. Hvilke arbeidsplasser det er snakk om vil ikke Sanner si nå, men viser til at både kunnskap, landbruk, bistand, tilsyn, justis og kultur kan bli berørt.

– Vi vil vurdere å flytte arbeidsplasser både til Nord-Norge, Vestlandet, Stavanger, Agder, Trøndelag og Innlandet, sier han, og sender dermed et tydelig signal om at lokal- og fylkespolitikere bør være på banen. Sanner ambisjon er å flytte ut flere statlige arbeidsplasser enn den rødgrønne regjeringen klarte i løpet av sine åtte år. Mellom 2005 og 2013 ble det flyttet ut og opprettet til sammen 1.371 nye årsverk utenfor Oslo.

Det er Venstre som har stått i bresjen for regjeringens flytteaksjon, som en del av avtalen med regjeringspartiene.

Det viktigste er hvilke tjenester som skal utøves. Da Høyre-statsråd Victor Normann i sin tid gjorde noe så uhørt om å flttte en rekke jobber ut av «gryta», var det i realiteten et oppgjør med tanken om sentralisering på autopilot. Mange ble forbauset over hvor smertefritt det gikk, og hvor lett det var å finne riktig kompetanse i lokalsamfunnene. Oslo har med andre ord ikke monopol på verken vett, utdanning eller bolyst.

Minilederen: Søtt og surt

Mannen som stjal tre sjokolader til 38 kroner på Coop Silsand, fikk 3.000 kroner i bot, skriver folkebladet.no.

Etter den søte kløe...