SKYGGE Nord-Norge er i ferd med å havne i riksmedienes skyggeland.

Nordområdene blir stadig viktigere, både når det gjelder ressurser og forvaltning. I geopolitisk sammenheng er det få områder på kloden som fortjener medias kritiske blikk mer enn i grenseområdene mellom NATO og Russland. Ikke minst i Arktis der mange ser potensial, men der også verneinteressene er betydelige. Det skaper både muligheter og interessekonflikter som er viktig å synliggjøre.

I utstrekning er det «halve Norge» som blir tatt på hælen. Toneangivende medier som Dagbladet, VG og TV2 kutter i tilstedeværelsen i nord. Disse mediene har riktignok sine stringere og samarbeidpartnere. Men aller helst kunne vi ønsket oss riksmedier som rapporterte fra nord, om viktige nasjonale hendelser og historier som fortjener et større publikum. Litt for ofte er det kuriøse saker som appellerer.

Det er å håpe at Dagens Næringsliv velger å videreføre sin satsing – og det er forbilledlig at Klassekampen går motstrøms og etablerer kontor i Tromsø. Begrunnelsen er nettopp at avisa vil formidle økt nasjonal oppmerksomhet om utviklinga i Nord-Norge og i nordområdene. Klima, fiskeri, petroleumsvirksomhet, forskning, sikkerhets- og nordområdepolitikk er blant viktige temaer for Klassekampen.

I tillegg får vi tilføye at turismen eksploderer i nord, i tillegg til at mineralleting skaper sterke motsetninger. Tilstedeværelse vil også gi journalistene en mulighet til å dekke folk-til-folk-samarbeidet mellom nordmenn og russere, noe som synes å gå hus forbi alle som vil forsterke motsetningene.

Lokale og regionale mediehus vil også ha et stort ansvar for å følge opp denne type saker, men årsaken til vakuumet som er i ferd med å oppstå, er naturligvis digitale brukervaner og manglende forretningsmodeller for å ta betalt for journalistikk. Det er en stor utfordring for alle.

NRK har et særskilt ansvar for å dekke det som skjer i nord. Men det betinger også at den sentrale NRK-desken klarer å løfte blikket fra navlen og ser de mange mulighetene som åpenbarer seg i nord.

Minilederen: Tyst

USA-president Donald Trump har ifølge NTB ikke sagt ett ord om klimautfordringer i Arktis.

Vet han hvor det er?