MOTSTAND Mange flere fortjener offisiell heder og ære etter 2. verdenskrig.

Ifølge ABC nyheter skal Forsvarsdepartementets prosjektgruppe for krigsdekorasjoner ha konkludert med at det ikke skal deles ut flere medaljer. Til tross for at man har fått inn hele 1.300 forslag og skapt et stort engasjement for å hedre heltene, har man altså bestemt seg for at de skal forbli i den nasjonale glemmeboka.

Det later til at fem års arbeid koker bort i kålen. Dette er skuffende og det er opprørerende.

Vi håper forsvarsminister Ine Eriksen Søreide og regjeringen kommer fram til en annen konklusjon og sørger for at åpne sår blir leget rundt om i landet. Det kan ikke herske tvil om at det er begått en nasjonal urett mot en rekke personer og grupper her i nord. Innsatsen til Alta bataljon og oppofrelsene til partisanene i Øst-Finnmark er blant historiene som bør følges opp med heder og ære, også post mortem.

Hvis det er riktig at konklusjonen er at man oppfatter det som vanskelig å gjenopprette skaden etter så mange år, har man rett og slett ikke forstått at uretten lever videre i nye generasjoner. Det minner også beskt om den arrogansen som gjorde at man ikke fant erstatningsgrunnlag for de 900 soldatene som kom hjem fra Narvik-fronten. Etter heltemodig innsats fortjente de ikke særskilt kompensasjon, fordi de var godt vant med tøffe levevilkår.

Det skal være strenge dokumentasjonskrav ved dekorasjoner, men vi sliter med å se at det skal være vanskelig å synliggjøre innsatsen i de mest velkjente sakene, blant annet Alta bataljon og de andre avdelingene som sendte tyskerne på flukt i ugjestmilde fjell i 1940.

Man må befinne seg langt unna distriktene, for ikke å skjønne at den djerve motstandskampen blant mange frivillige burde vært gjenstand for offisiell heder og ære. Vi får en flau smak i munnen av det hele. Vi er alt annet enn flau over den innsatsen folk her helt nord sto for under og etter krigen. Det er vi grenseløst stolt over, men den flaue smaken handler snarere om hvor lite bevisste mange synes å være i forhold til hva som skjedde i langstrakte Norge under krigen.

Minilederen: Ikke merkbart

Nordmenn har fått mindre penger å rutte med i 2016, ifølge sentralbanksjefen.

Det så vi ingen tegn til i julehandelen.