Nesten ikke en gate eller vei, fra Finnfjordbotn til sentrum, har vært uberørt av de omfattende arbeidene som har pågått fra tidlig på sommeren og til langt utpå høsten, i forbindelse med legging av fjernvarme fra Botnhågen. I tillegg har det samtidig pågått vedlikeholdsarbeid på Gisundbrua. Aldri har så mange ekstraordinære faktorer hatt innvirkning på trafikkbildet i og gjennom Finnsnes.

Arbeidene har stadig vekk gjort det nødvendig med stenging av veistrekninger og gater underveis — med omkjøringer og enveisreguleringer. Bilister og andre trafikanter har måttet venne seg til ny skilting og nye kjøremønstre hele tiden. Selvsagt har det vært kaotisk, med både kork og køer innimellom. Likevel har det gått forbausende bra — ikke minst takket være lysregulering, som bidrar til forutsigbar ventetid for bilistene og bedre flyt i trafikken.

Finnsnes er nå tilbake til hverdagen igjen — gravearbeidene er avsluttet, gater og fortau er asfaltert og satt istand. Den mobile lysreguleringen er fjernet. Trafikkbildet i sentrum er tilbake til normalen — det vil si dårlig trafikkflyt på en rekke sentrale punkter i byen. Esso-krysset, Domus-krysset, Corner-krysset, fotgjengerovergangene ved Amfi og brukrysset på Nygård. Alle disse stedene kan man regne med å måtte bli stående i «en evighet» før man endelig får et innsmett til hovedgata. Farlige situasjoner oppstår ved at bilister blir irriterte og tar sjanser mot trafikkreglene. Det gir også mer forurensing ved at folk eksempelvis tar til høyre ut fra Corner-krysset, og så veien om rundkjøringa hvis de skal mot Esso, istedenfor å prøve å ta direkte mot venstre inn i Storgata.

Viljen til å gjøre noe med forholdene har vært liten, for ikke å si fraværende. Hver gang det tas opp, begynner politikerne å snakke om tunnelen som skal lede tungtrafikken til og fra Senja utenom sentrum. Men en tunnel er årevis langt fram i tid og løser uansett ikke alle problemer. Mye av trafikken vil likevel ende i sentrumsgatene — både vareleveranser til butikker og alle kunder som skal handle der. Det er på høy tid at det blir permanent lysregulering i sentrum — for problemene vil bare forsterke seg i årene som kommer.

Minilederen: Bing Crosby

Forhandlere av snøfresere, snøskuffer og spader ønsker seg mye snø til jul,

Bing Crosbys «I’m dreaming of a White Christmas» er en evergreen om hvit jul!

Finnsnestrafikken trenger lysregulering — en tunnel løser ikke alt. Foto: Trond Sandnes