TRIST Hva er det som får noen til å mobbe funksjonshemmede?

Det er nitrist å lese oppsummeringen av Nordlandsforsknings ferske rapport, «Hatytringer - resultater fra en studie av funksjonshemmedes erfaringer», en rapport laget i samarbeid med NTNU samfunnsforskning, og er gjennomført på oppdrag fra Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet — Bufdir. Funnene avdekker at av de 36 prosent funksjonshemmede som har opplevd hatefulle ytringer, hadde 11 prosent fått beskjed om at de ikke burde blitt født eller ikke har rett til å leve. Videre hadde 41 prosent blitt betegnet som hjelpeløse og svake, og 34 prosent som en økonomisk belastning for samfunnet. 18 prosent har fått høre at de er ubehagelige å se på.

Direktør for Bufdir, Mari Trommald, oppsummerer det treffende. – Dette er nitriste tall, sier hun, og ber samfunnet ta et oppgjør med de grumsete holdningene mot personer med nedsatt funksjonsevne. La oss bruke noen minutter på en slik evaluering. Hva tenker vi, og hva gjør vi, når vi ser og møter mennesker som av ulike årsaker, medfødt eller påført i løpet av livet, har fått en nedsatt funksjon? En ung kvinne med cerebral parese fortalte nylig til NRK at hun hadde opplevd å bli spyttet på av en unggutt på bussen. En avskyelig handling, men spørsmålet er hvilke holdninger denne gutten var blitt podet med.

Rapporten sier nemlig at det er voksne som er verst. Over 80 prosent av de som kommer med krenkende eller hatefulle ytringer, er voksne mennesker. Konsekvensen er at mange mennesker med funksjonsnedsettelser blir fanger i egne hjem. De våger seg ikke ut, holder seg unna offentlig transport og lignende. 16 prosent sier de ikke drar for å møte venner.

Vi er snare i Norge med å kreve at skoler og barnehager tar tak i slike problemer, men i dette tilfellet er det etter alt å dømme behov for mer voksenopplæring. Det later til at det ungene lærer på skolen, det knuser mange foreldre gjennom å være dårlige forbilder. Løsningen kan også være uhyre enkel. Neste gang vi møter et medmenneske med nedsatt funksjon, kan vi sette oss selv i dennes sted. Eller vi kan tenke at det er våre egne barn vi møter.

Minilederen: Trump i klaveret?

Kommende USA-president Donald Trump slo på tråden til statsminister Erna Solberg sist torsdag. For å gi Erna råd om «how to deal with that crooked Trine Skei Grande»?