HISTORISK Tranøy kommunestyre sa ja til Lenvik og Senja kommune.

Med 11 mot seks stemmer gikk kommunestyret i Tranøy tirsdag inn for å danne Senja kommune sammen med Lenvik. Det gjorde de mot folkets vilje - og det er derfor både en omstridt og modig politisk beslutning. Bare framtida vil vise om den er fornuftig, men alt tyder på det.

I dag skal formannskapet i Torsken avgjøre om de skal gå i samtale med Lenvik, og uansett utfall er presset nå stort på Berg. Det beste for hele regionen vil utvilsomt være en Senja kommune med alle fire.

Tranøys vedtak er historisk, fordi det er første i Troms etter at Jan Tore Sanner fyrte av startskuddet for kommunereformen. I hele landsdelen er det faktisk bare to frivillige sammenslåinger på gang, av i alt 87 kommuner.

Tranøy har solide, historiske tradisjoner. Når sammenslåingen med Lenvik er et faktum i 2020 vil 182 år som egen kommune være over. Men selv om det føles vemodig, er det en riktig retning politikerne i Tranøy nå peker ut.

Tranøy har valgt å ta styringa over prosessen sjøl, og være offensive og framoverlent i forhandlingene med Lenvik. Alternativet kunne blitt en tvangssammenslåing med betydelig dårligere sluttresultat. Og det er befriende å se at også de sterkeste motstanderne av sammenslåing i kommunestyret er enige om å stå sammen og jobbe for gode løsninger i samtalene med Lenvik. Det er ikke noe poeng i å være tilbakeskuende, negativ og motvillig.

Sentraliseringen og fraflyttingen ville ha fortsatt uansett vedtak i Tranøy. Men med å gå arm i arm med Lenvik blir forutsetningene bedre for å lykkes, både med å ivareta oppgavene innbyggerne har krav på, og for å stå i mot sentraliseringskreftene. Og det er mye positivt de to kommunene kan samarbeide om, ikke minst utviklingen av sjømatregionen Senja.

Nå står forhandlingene for døra om hvilke tilbud som skal bestå i Tranøy, og hva som skal administeres fra Finnsnes. Tranøy har fått lovnader fra Lenvik om å beholde viktige tilbud. Begge kommuner er tjent med romslighet i forhandlingene.

Minilederen: Angrip!

Vi må bli angripere i stedet for å være defensive, sier spillerne på Tromsø IL til NRK Troms.

Jøss, med en slik overraskende erkjennelse, så løsner det vel?