NEDGANG Petro-industrien er fortsatt veldig viktig i Nord-Norge.

Petroleumsrelatert leverandørindustri i Nord-Norge hadde leveranser for 4,7 milliarder kroner i 2015, viser en ny rapport fra Kunnskapsparken i Bodø. Det er en nedgang fra 5,6 milliarder kroner i 2014. Nedgangen er stor, men ventet. Og det vil fortsette i 2016.

Dette var den sjette Levert-rapporten. 2015-tallene er de nest høyeste siden den første rapporten ble levert i 2010. Kunnskapsparken har intervjuet 243 nordnorske bedrifter i forbindelse med rapporten.

Helgeland, Salten, Troms og Hammerfest er de områdene av Nord-Norge som har fått flest ringvirkninger av leveranser til olje- og gassindustrien så langt. I Hammerfest var 540 årsverk i 2015 knyttet til ulike leveranser.

I Troms var tallet 434 årsverk, de fleste knyttet til Statoils Harstad-kontor. Mo i Rana (311 årsverk), Bodø (296 årsverk) og Sandnessjøen (277 årsverk) demonstrerer Helgeland og Saltens styrke som olje- og gassprovins.

Avhengig av ståsted kommer årets Levert-rapport både til å bli brukt og misbrukt. Oljemotstanderne kommer til å peke på tilbakegangen. Tilhengerne av videre utvikling av olje- og gassindustrien vil peke på at flere regioner, særlig Helgeland og Vest-Finnmark, har gjort seg avhengige av leveranser til offshorenæringen.

Veien videre er høyst usikker. Spørsmålet om leteboring i havområdene utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja splitter befolkningen. Det er grunn til å merke seg at flere LO-forbund er i ferd med å si nei til at havområdene skal konsekvensutredes. Det kan føre til at Arbeiderpartiet også sier nei.

Verden er også i forandring. Vi er på vei inn i et paradigmeskifte der fossile ressurser erstattes av grønn energi. Hvilken betydning dette får for olje- og gassprovinsen Nord-Norge er ennå uvisst, men Levert-rapporten dokumenterer i det minste at olje- og gassindustrien tross alt er veldig viktig for mange nordlendinger.

Minilederen: Flørt

Finnmark og Troms fylker er i heftig flørt for å slå seg sammen, melder NRK.

Nordland risikerer å bli stående på sidelinja. Men de kan jo trøste seg med å heie på Bodø/Glimt i eliteserien.