penger: Å hjelpe mennesker i nød koster enorme summer.

E24 og VG har de siste dagene avdekket av norske hjelpeorganisasjoner har mer enn tre milliarder kroner stående i bank og fond. Aller mest har Røde Kors, som alene har over to milliarder i rene penger på bok og verdier i aksjer og fond.

Informasjonen har fått blant annet Frps Christian Tybring-Gjedde til å reagere. Politikeren uttalte til NRK forleden at han ikke tenker å gi en krone under søndagens TV-aksjon til Røde Kors fordi han var provosert over at Røde Kors, i følge Tybring-Gjedde, salter ned penger framfor å hjelpe. Det er grunnlag for å be Frp-eren trekke pusten og ta det rolig. Norske organisasjoner hjelper som aldri før. Eksempelvis brukte Flyktningehjelpen 387 millioner kroner på nødhjelp i 2003. I 2012 var summen økt til 1,4 milliarder.

Ifølge E24 og VG hadde altså Norges Røde Kors, Norsk Folkehjelp, Flyktninghjelpen, Kirkens Nødhjelp, Redd Barna og CARE Norge ved utgangen av 2012 gitt 3,7 milliarder kroner. Av dette var rundt en milliard kontanter. Resten – 2,7 milliarder – var plassert i aksjefond og forskjellige rentepapirer.

Tidligere utviklingsminster Eirik Solheim, i dag sjef for OECDs utviklingskomite, sier til VG og E24 at han er overrasket over at organisasjonene har så store beløp på bok. Han råder organisasjonene til å ikke glemme røttene sine. Det er er klokt råd. Organisasjonene er dannet for å gi bistand, ikke for å tjene penger.

Samtidig må de ha penger. Røde Kors kan ikke være verdens største frivillige bistandsorganiasjon uten å ha godt med ressurser. Å hjelpe er ikke gratis. Svært mange er frivillige, men utstyret, drivstoffet, medisinen og maten koster. Og det samme gjør alle de som ikke arbeider gratis.

Ved å ha en god sum stående på bok, er Røde Kors, Norsk Folkehjelp og andre klare til å bistå fra første sekund de slipper til. Om ikke, ville de vært nødt til å vente på penger fra myndigheter, innsamlinger og lignende. De kunne blitt nødt til å jobbe uten økonomisk sikkerhet, noe som er nærmest en umulighet i dagens verden.

Minilederen: Rette mannen?

Jeg står fjellstøtt, uttaler Tromsø IL-trener Bård Flovik til Nordlys.

Er det fjellet ”Mannen” han tenker på?