SENDREKTIG Politiledelsen har nedprioritert «Tyskland-sporet» i over tre år. (Folkebladet 20. oktober 2016)

Nå beordrer statsadvokat for Troms og Finnmark, Lars Fause, politiet å ta tak i ”Tyskland-sporet” i Sjøvegan-drapet. Han har også underrettet Riksadvokaten.

«Tyskland-sporet” i forbindelse med drapet på Marie-Louise Bendiktsen (59) på Sjøvegan sommeren 1998, ble første gang omtalt av Folkebladet i juni 2013, da lensmann Hans Roar Rasmussen i Salangen ba Midtre Hålogaland politidistrikt å sende en rettsanmodning til tyske politimyndigheter.

En utenlandsk statsborger som ble avhørt kort tid etter drapet i 1998, viste seg å være forsvunnet da politiet igjen ville snakke med ham året etter. Først i 2010 fikk Kripos informasjon fra tysk politi om at mannen i 2002 var blitt dømt til åtte års fengsel for drapsforsøk på en kvinne og en mann øst i Tyskland. Etter soning var mannen utvist til sitt hjemland.

En skulle tro at et så interessant spor i en uløst, grotesk drapssak ville bli høyt prioritert av politiledelsen i Midtre Hålogaland politidistrikt. Men da Folkebladet i november 2013 henvendte seg til politiadvokat Steffen Ravnåsen, var rettsanmodningen ennå ikke effektuert. Og svaret fra politiadvokat Ravnåsen er fremdeles det samme: Til Folkebladet torsdag sier han: ”Vi har ikke fått gjort det ennå”. Angivelig fordi man har andre saker som må prioriteres. Det høres oppsiktsvekkende ut, og står beint ut sagt ikke til troende.

Reaksjonene er sterke på politiadvokat Ravnåsens prioriteringer og forsøk på forklaring. Stortingsrepresentant Øyvind Korsberg (Frp) mener det hele er uholdbart, og tar nå saken opp til den politiske ledelsen i Justisdepartementet.

Alle spor som kan være viktige for oppklaringen av en stygg drapssak som dette, må selvsagt sjekkes snarest mulig. Å nedprioritere Sjøvegan-drapet er intet mindre enn et svik mot de etterlatte og hele lokalsamfunnet i Salangen, som alle føler et sterkt behov for å få drapsgåten løst, og at skyldige kan få sin straff.

Minilederen: Varme vintervotter

Lill-Karin Jensen er ute med en ny strikkebok med tittelen «Tommeltotten».

Godt at noen kan kunsten å strikke votter til alle med ti tommeltotter i strikking!