SKADER Det skjer altfor mange pasientskader under sykehusopphold.

Altfor høye tall, fastslår helsedirektør Bjørn Guldvog. Statistikk som Helsedirektoratet nylig fremla, viser at norske sykehus ennå sliter med å redusere omfanget av sårinfeksjoner etter operasjon, av urinveisinfeksjoner og av skader knyttet til legemiddelbruk. Etter en svak nedgang har skadeprosenten vært ganske stabil de siste fem år. Dette kan helsevesenet selvsagt ikke slå seg til ro med.

Like selvsagt er det, får man tro, at helsepersonell av alle kategorier er opptatt av å unngå pasientskader. Men ifølge helsedirektøren føler mange at arbeidsmiljøet ikke har tilstrekkelig oppmerksomhet rettet mot problemene. Svakheter i systemet krever tiltak på et overgripende nivå. I så måte har andre sektorer kommet tidligere i gang med å innarbeide rutiner som forebygger skader, med luftfarten og oljevirksomheten i fremste rekke. Og tittelen på en konferanse for statlige byggherrer neste uke, går til kjernen i dette arbeidet: «Læring etter alvorlige hendelser».

Aktørene her opererer med et «Charter for skader i bygge- og anleggsnæringen», og et punkt går ut på å stadig forbedre ordningene med å dele erfaringer fra uønskede hendelser. Hva sviktet og hvorfor? Åpenhet og profesjonell håndtering av uregelmessigheter er en forutsetning for læring. At luftfarten her var en banebryter, har utvilsomt bidratt til å minimere antallet flyulykker. Det sier seg selv at arbeidsmiljøer med tendenser til å dekke hverandre, for å vokte profesjonsrevirer eller unngå kjeft, trenger å oppdateres.

Men trolig handler mye simpelthen om økt bevisstgjøring når det gjelder tiltak og rutiner rundt om i sykehus-Norge. Helsedirektoratet anslår at det er mulig å forebygge rundt halvparten av skadene, og forsikrer om skjerpet innsats og økt ressursbruk. Når statistikken skal presenteres de kommende årene, bør kurvene vise mer bevegelse enn hittil – i riktig retning. For det handler om å spare mennesker for unødige lidelser og det som verre er, med store samfunnsøkonomiske gevinster som en bonus.

Miniledren: Kronprinsessemåltid

Selveste Mette Marit dukket overraskende opp på YX-stasjonen på Andslimoen for å stagge sulten tirsdag. Bodil Nordgård bød på grillpølse i potetmos for å Mette Marit!