Lars Mathiesen er leder for fiskeriministerens pliktkommisjon. Kommisjonen har blant fått i oppdrag å «gjennomgå eksisterende konsesjoner og plikter, og se på hvordan intensjonen ved pliktene kan oppfylles».

Kommisjonen ble satt ned i vår etter at Stortinget vraket store deler av den fiskeripolitikken regjeringen Solberg foreslo. Det er ikke flertall på Stortinget til å gjøre noe med trålernes forpliktelser overfor lokalsamfunnene.

Mathiesen er overrasket over at det er så steilt og at synspunktene er diametralt motsatte. Han sier dette med bakgrunn i at 25 høringsinstanser har levert sine svar. Mathisen mener at norsk fiskeripolitikk er overmoden for endring.

Høringssvarene demonstrerer det Mathiesen sier: Trålerrederiene Havfisk og Nergård, støttet av sin «fagforening», Fiskebåt, vil ha romsligere vilkår, færre plikter. Det samme vil industriens «fagforening», Sjømat Norge, og industribedriften Norway Seafood. Det store flertallet av høringsinstansene vil i stedet for mer frislipp, stramme inn reglene. Dette gjelder blant annet Sametinget, Natur og Ungdom og en rekke kommuner. Andre høringsinstanser tar til orde for justeringer.

Lars Mathiesen bør ikke la seg overraske over svarene de har fått. Særlig ikke etter at Stortinget så tydelig har sagt hva de mener. Det er vanskelig å se at denne saken skal få et lykkelig utfall for regjeringen Solberg. Ulike regjeringer, også utgått fra Arbeiderpartiet, har liberalisert og forvaltet leveringsforpliktelsene på en dårlig måte sett med lokalsamfunnenes øyne.

Nå leveres store mengder «pliktfisk» fryst til bearbeiding i utlandet i stedet for å bidra positivt til lokalsamfunnene som skulle hatt fisken. Det bidrar til svekket lønnsomhet i industrien. På den annen side var det ikke rare lønnsomheten i den norske filetindustrien mens trålerne leverte mer eller mindre fersk fisk til tilgodesette industribedrifter.

Noe må gjøres, men de som tror at pliktkommisjonen vil komme med løsningen, får seg mest sannsynlig en solid overraskelse. Makta ligger fortsatt hos Stortinget.

Minilederen: Elgbørsa

Nå kan du følge elgjakta på direkten via Statskogs nye elgbørs.

Som overtar for Oslo børs de nærmeste dagene?

Trålernes leveringsforpliktelser står fast. Foto: Dag Erlandsen, Fiskeribladet.