OLJE-JA Statsminister Erna Solberg har gitt valgkampen en ny dimensjon.

Statsminister Erna Solberg åpnet oljemessa i Stavanger mandag med å gjenta budskapet hun kom med i Dagens Næringsliv samme dag: Hun vil ha oljeboring utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja. Først konsekvensutredning, og deretter leteboring.

- Dette er viktig for et kriserammet petrobransje som sliter tungt, sa statsministeren, og la til at oljesatsing i nord vil styrke distriktene og stoppe fraflyttingen fra næringsfattige områder. Petrobransjen jubler - og var nesten sjokkert over det klokkerklare budskapet fra statsministeren.

Men kritikken lot ikke vente på seg. Bellonaleder Frederic Hauge tok på oljemessa et generaloppgjør med regjeringen: - Dersom det blir oljeboring utenfor Vesterålen, Lofoten og Senja vil det i all ettertid bli oppfattet som grådig, umoralsk og uansvarlig - i en tid da klimakrisen slår inn med full tyngde, sa Hauge.

Statsministeren slo uansett an tonen for en valgkamp som dermed har fått en ny dimensjon. Etter tre års ”fredning” er oljefeltene i nord nå tilbake i det politiske farvannet med full styrke. Erna Solberg vet at hun må ha støtte fra partier som er mot konsekvensutredning og leteboring i nord for å kunne fortsette som statsminister. ”Trøsten” er at Jonas Gahr Støre er avhengig av det samme.

For SV og Miljøpartiet de Grønne er Solbergs utsagn en mulig gavepakke. De har plutselig fått en kampsak å profilere seg på i den kommende valgkampen, en sak som berger dem fra å havne i det politiske mørke, under sperregrensen.

Krisen i petrobransjen har tvunget fram Solbergs klare budskap. Men både hun og regjeringen vet at det er omstridt, og mange i nord er mer opptatt av tryggheten for fiskeriene og framtidsbildet for turistnæringen enn oljeboring. Konfliktpunktene er mange.

Minilederen: Femte bud

KrF-leder Knut Arild Hareide sier han fikk med seg fire tydelige budskap om Forsvarets langtidsplan da han besøkte partikolleger på Bardufoss mandag.

Her er et femte: Snakk de andre partitoppene til fornuft.