STABILT Handlingsregelen for oljepengebruk er et politisk genistrek.

Venstre og KrF vil flytte den mest omtalte krittstreken i norsk politikk – handlingsregelen for oljepengebruk – fra fire til tre prosent av oljeformuen. Under regjeringens perspektivkonferanse denne uken kom de to støttepartiene også med klare meldinger om å pumpe mindre oljepenger inn i statsbudsjettene framover.

Det siste rådet har mest for seg og er utvilsomt det mest krevende. Debatten om handlingsregelen er i og for seg viktig nok – bare man ikke ser en nedjustering til tre prosent som en enkel måte å dempe oljepengebruken på.

Forskjellen på tre og fire prosent utgjør i denne sammenheng rundt 70 milliarder kroner. Men selv med Solberg-regjeringens rekordhøye pengebruk er uttaket på 2,8 prosent på årets statsbudsjett. Slik sett kunne den foreslåtte nedjusteringen sies å bringe prosentsatsen mer i pakt med virkeligheten, og med den avkastningen fondet faktisk gir i dagens rentesituasjon.

Bortsett fra det, ville også et uttak på tre prosent være uansvarlig pengebruk. Men å diskutere prosenter og promiller blir uansett å starte i feil ende. Et overordnet siktemål med det budsjettet Siv Jensen (Frp) snart skal legge fram, må være å dempe veksten i de offentlige utgiftene.

Det er alminnelig enighet om å bruke mer penger i nedgangstider. Og helheten i økonomien og hva pengene brukes til, kan være like viktig som prosentsatsen, slik regjeringen stadig argumenterer med. Det virker dessuten fornuftig når KrFs finanspolitiske talsmann, Hans Olav Syversen, presiserer at advarselen mot økte bevilgninger til gode formål, også omfatter hans eget parti – ett av ”utgiftspartiene” som Kåre Willoch i sin tid kalte det. Budsjettdisiplin må i alle fall være en permanent øvelse – for å sikre fremtidens velferd.

Handlingsregelen var i virkeligheten en politisk genistrek, som har bidratt vesentlig til at Norge har en mer solid økonomi enn de fleste andre oljeproduserende land. Men å flytte denne krittstreken ut fra situasjon og prognoser, kan svekke et viktig verktøy.

Minilederen: Smalt

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) tror på et bredt flertall for langtidsplanen for Forsvaret.

Flertall? Ja, kanskje. Bredt? Nei.