TEST Alle idrettsutøvere bør doptestes - på alle nivåer.

Å nekte å la seg kontrollere når dopjegerne fra idrettsforbundet dukker opp, er som å stikke av fra en promillekontroll. Det er ikke sikkert at du har promille, men det er som en slags innrømmelse.

I Troms har den eiendommelige situasjon oppstått at en A-lagsspiller i fotballens 4. divisjon, fra Burfjord IL i Nord-Troms, nektet å la seg kontrollere sist lørdag. Han må leve med at mange har vondt for å tro at han ikke har benyttet ulovlige stoffer for å heve sine prestasjoner. Det er altså ikke sikkert, men det virker merkelig.

Hvorfor dopingjegerne dukket opp etter en 4.divisjonskamp mellom Stakkevollan og Burfjord er foreløpig ikke klart. Trolig ble det handlet etter mistanke og tips.

Dessverre er det på rene at dopingkontroller i lavere divisjoner og i breddeidretten langt fra er vanlig. Spillere og utøvere som har vært aktive i flere tiår har aldri opplevd å tisse i jegernes glass.

Dop er et onde som må bekjempes, uansett hvilken idrett eller nivå man befinner seg på. Det er naivt å tro at det ikke skjer i en klubb nær deg. Og det må ikke være slik at breddeidretten kan være et gjemmested for uærlige sjeler. En hver ren utøver må vite at de han og hun møter, enten det er i skisporet, på fotballbanen eller på treningssenteret, har rent blod i årene. I tillegg trenerne, og ikke minst dugnadsarbeidere, vite at de utøverne de hjelper, trener og støtter - spiller med åpne kort.

I dag er tilgangen til dopingmidler kun noen tastetrykk unna. Via internetts underverden kan hvem som helst, uansett alder og bosted, skaffe seg anabole steroider eller andre ulovlig stoffer. Tollvesenet har erkjent at de sliter massivt med å holde kontrollen med hva som krysser landegrensene via posten.

Derfor må Norges Idrettsforbund og alle deres undergrupper sørge for at det blir avholdt kontroller i langt større grad enn i dag. Doperne må ikke få føle seg trygge nede i divisjonene.

Minilederen: Pokemon tro?

Venstre-leder Trine Skei Grande spilte Pokemon Go under den åpne høringen om Forsvarets langtidsplan i Stortingets utenriks- og forsvarskomité, avslører VG.

Hvorfor går ikke slike høringer bak lukkede dører, slik at politikerne slipper å bli plaget av slike ekle avsløringer om aktiviteter vi vet de driver med på møter?