SAMLET En samlet landsdel et et godt prosjekt.

Og kanskje aner vi en smule tilnærning, oppsiktsvekkende nok fra Tromsø. Avisa Nordlys, som over lengre tid forsøkte å profilere seg som ”landsdelsavisa i nord” - ute å lykkes, tar til orde for å bryte ned fylkesgrensene og dannet ett stort ”Nord-Norge”. I seg selv ikke oppsiktsvekkende; det har Nordlys ment lenge.

Det som er oppsiktsvekkende er at avisas lederartikkel peker på Narvik som landsdelens naturlige administrative sentrum. Og avisa mener til og med at de funksjonene som kommer med en ny region, ikke bør ligge i Tromsø.

Vi er slett ikke sikre på at de fremste representanter for ”Tromsø-suget” og andre superpatriotiske, tunge aktører i Nordens Paris er enige med lederskribenten og Nordlys. Tvert i mot er det grunn til å tro at både bypolitikere, næringslivstopper og andre sentrale aktører i Tromsø mener at ishavsbyen er det naturlige senter i nord, som dermed også bør få det meste av funksjoner, arbeidsplasser og makt.

Stortinget har bedt regjeringen om at det dannes omlag ti nye folkevalgte regioner. Å samle de tre nordligste fylkene til ett fylke er det andre steget i at Norge inndeles i fem landsdeler i stedet for i 19 fylker. Trøndelagsfylkene har vist veien, og dersom landsdelens politikere er enige med Nordlys, bør Nord-Norge bli nummer to.

Fem landsdeler har sikkert både fordeler og ulemper. En åpenbar ulempe er ulikheten. Det største embetet (Østlandet) vil få 2,6 millioner innbyggere, 50 prosent av landets befolkning, mens Sørlandet bare vil ha drøyt fem prosent.

For å få Nord-Norge som vårt nest høyeste forvaltningsorgan, må det skje mer med kommunestrukturen. Folket har klart sagt i fra at de ikke ønsker færre kommuner, og dermed blir region-veien lenger å gå. Men tanken er så fascinerende at den ikke må dø hen. Kanskje er tilnærmingen fra Nordlys et viktig steg i riktig retning.

Vi tviler litt. Men håper. En samlet landsdel vil ha en slagkraft som vil komme alle i nord til gode.

Minilederen: Høyre om?

Troms Høyre jobber for at Bardufoss fortsatt skal være hovedbase for helikopter.

Og går til angrep på eget parti i forsvarssaken?