OBLIGATORISK Et spennende skoleforslag fra SV.Bardufoss videregående skole i Sundlia ved Heggelia i Målselv

SV vil gjøre videregående skole obligatorisk for alle opp til 18 år. Elevorganisasjonen mener det er en dårlig idè. Kanskje de bør tenke seg om èn gang til.

Forslaget presenteres av SVs programkomité, som for to uker siden la fram et utkast til nytt arbeidsprogram for perioden 2017-2021.

Elevorganisasjonen snakker tradisjonelt veldig godt og tett med SV, men når det gjelder dette forslaget er man uenige. Elevenes organisasjon argumenterer med at den videregående skolen ikke er for alle. Det er selvsagt objektivt sett riktig, men i praksis er det store utfordringer for den ungdommen som benytter seg av sin rett til ikke å ta videregående utdanning.

For det forventes fra alle hold at våre ungdommer skal inn i det videregående skoleløpet. De skal rustes til å takle det spesialiserte arbeidsmarkedet. Utsiktene for de som ikke makter konkurransen i skolevesenet er uhyggelige. Mens besteforeldregenerasjonen kunne dra til sjøs eller gå direkte ut i faglære, er dagens skole basert på teori.

Svært mange ungdommer dropper ut av den videregående skolen, og politikernes forsøk på å motvirke trenden har ikke lyktes. Norge har fått demonstrert at det ikke er slik at alle kan eller bør ta høyere utdanning. Så hvordan kan man berge de av fremtidens ungdom som vil mislykkes i den videregående skolen?

Kanskje bør man lytte til Eddie Eidsvåg, som gjennom mange år har utviklet et tiltak kalt «Pøbelprosjektet». Han fokuserer på ungdommer utenfor skole og arbeid, og hjelper dem i gang med voksenlivet - enten gjennom jobb, eller paradoksalt nok i denne sammenhengen: Skole. Eidsvåg tar til orde for obligatorisk videregående skole, og støtter dermed SV.

Eidsvåg foreslår en todelt videregående skole, der den ene halvdelen handler om et mye tydeligere arbeidsrettet løp enn man ser i dag. Det synes vi er et godt forslag. Den videregående skolen er moden for endring.

Minilederen: Trangt

Tidenes turistboom på Senja fører til at reiselivsbedriftene sliter med å finne plass til alle.

Hvem hadde sett den komme på Norges nest største øy?