HØYT Arbeidsledigheten har nådd fem prosent i Norge.

Frykten for at landet skal oversvømmes av immigranter og asylsøkere har det siste året sperret for debatten om hvilke tiltak som må settes inn for å stoppe den voksende arbeidsledigheten.

Foreløpig er ikke arbeidsledighetstallene i vår region dramatiske. Tallene dempes av en stor offentlig sektor, men det vil være korttenkt av politikerne å tro at Midt-Troms og landsdelen forøvirg på noen som helst måte er avskjermet fra strukturelle utfordringer.

Krisa på Vestlandet de siste månedene henger sammen med lav oljepris og mindre oppdrag for leverandørindustrien - og det er høykompetent arbeidskraft som blir liggende brakk. Denne kompetansen bør brukes offensivt for å skape ny utvikling innenfor andre bærekraftige bransjer.

Det handler imidlertid først og fremst om at ledighet skaper skjebner, spesielt hvis det blir langvarig. For mange familier er det renta som berger velstandsnivået. Regjeringen må derfor på offensiven, kanskje spesielt i lys av tallene fra SSB, som viser at 134.000 står uten jobb på landsbasis - fem prosent av arbeidsstyrken.

Det er høyere enn forventet, og en god grunn til å framskynde tiltak og eventuelle tiltakspakker. Arbeidsledigheten er i ferd med å bli en kjempeutfordring. At regjeringen prioriterer skattekutt når behovet for tiltak øker så kraftig, er et tankekors.

På samme tid viser SSB-tallene at at mange bosatte innvandrere er uten inntektsgivende arbeid. Årsakene er nok mange, men at mange gjerne vil i jobb, og at andelen kunne vært høyere, er det liten tvil om. Mange som kunne ansatt innvandrere ser på det som et problem, heller enn som arbeidskraft.

Selv med norskopplæring i introduksjonsprogrammet, er behovet for å snakke språket på daglig basis nødvendig. At innvandrerne får mulighet til å arbeide på et sted der det snakkes norsk er viktig for språkopplæring, og i forlengelsen av det for integreringen.

Minilederen: Tar av

Pilotutdanningen på Bardufoss er en av de vanskeligste studiene å få plass på hos UiT – Norges arktiske universitet. 160 søkte, 12 kom inn.

Å bli pilot henger fortsatt høyt.