TOLERANSE Trosfrihet må ikke hindre et oppgjør mot religiøst homohat.

Spørsmålet har rykket inn i den offentlige debatten, og svaret gir ingen umiddelbar grunn til optimisme. Verdens muslimer, og norske lederskikkelser, skal selvsagt ikke stilles til ansvar for Orlando-massakren. Men om det fortsatt ikke er på det rene hvordan massedrapsmannen best skal klassifiseres, finnes det mange mennesker som får sin frykt forsterket når festglade homofile skytes ned for fote under «seiersrop» om Allahs storhet.

Frykten er særlig merkbar under homofestivaler rundt om i verden, også den norske, som i disse dager samler tusener av deltagere fra hele landet. I forbindelse med paraden holder politiet høy beredskap. Marsjruten starter i bydelen Grønland, som noen godt voksne menn med imponerende skjegg og haltende norskferdigheter for noen år siden erklærte som muslimsk område – forbudt for menn å leie hverandre. Ikke rent få muslimer kan fortelle om utstøting og rene hatreaksjoner i sine kulturelle nærmiljøer etter å ha stått frem – eller blitt avslørt – som «skeive».

I en kronikk i Aftenposten nylig pekte 18 år gamle Omar Akhtar fra Moss på en «indoktrinering i koranskoler og moskeer basert på en veldig ortodoks fortolkning av religionen». Lederen for Det islamske forbundet i Norge, Basim Ghozlan, har et poeng når han hevder at det må være lov å mene at homofilt samliv strider mot ens religiøse oppfatning, også etter Orlando-drapene. Dette inngår i trosfriheten, og synet på homofilt samliv deles som kjent av konservative innen flere religioner.

Forsvaret for trosfriheten får imidlertid trangere kår om man ikke samtidig viser en klar vilje til å ta et oppgjør med hatet, herunder ta entydig avstand fra dødsstraff for homofile, slik det praktiseres i enkelte muslimske land. Shoaib Sultan, en annen fremtredende norsk muslim, stiller opp i dagens parade og appellerer til trosfeller om å bli med. En positiv markering, som må følges opp i den løpende, holdningsdannende virksomheten. Et motto for årets festival er solidaritet. Og det er det det handler om – solidaritet og menneskerettigheter, og ikke minst toleranse.

Minilederen: Gravalvorlig debatt

I Torsken er man uenige om hva som er viktigst — plass på kirkegård eller bedre inneluft. Spørsmålet gjelder liv og død...