Trygg Trafikk advarer mot en ulykkesutsatt vår og sommer. Den advarselen skal vi alle ta på alvor, og vi skal være svært fornøyd med UP bebuder mye kontrollaktivitet i tiden som kommer.

Det er nemlig hevet over tvil at synlig politi langs, og på veiene har en forebyggende effekt. Hvis en bilfører tror det er stor sjanse for å bli tatt, er det også mindre sjanse for at han bryter loven. Så enkelt er det.

De siste dagene har politiet i nord tatt flere ”verstinger” i trafikken. I Harstad ble en 18-åring tatt i 172 km/t i 70-sonen. En bilfører som åpenbart bør beskyttes mot sin egen adferd. I slike hastigheter er det utrolig små marginer som utgjør forskjellen mellom et heldig eller dramatisk utfall.

Høy fart og farlige forbikjøringer er blant de hyppigste årsakene til dødsulykker i trafikken. Å peke på oss med laseren har en mer dyptgripende hensikt enn å plage oss bilister. Det er til vårt alles beste. Og hvis noen fremdeles skulle være i tvil, er det et faktum at vi årlig ville spart om lag 40 liv på norske veier dersom alle hadde respektert fartsgrensene.

Ifølge tall fra Trygg Trafikk ble april en god måned sett med nordnorske øyne. Null dødsulykker på veiene våre er der vi skal være. Hittil i år har fire mennesker mistet livet på veiene i nord, og selv om det er en nedgang på én sammenlignet med samme periode i fjor, er det fremdeles langt ned til nullvisjonen. Det er den vi må jobbe mot.

Nå tror vi også at godt arbeid på mange plan er årsaken til at den nordlige landsdelen skiller seg ut fra landet for øvrig. Hittil i år har 38 personer mistet livet på norske veier, og det er en økning på nesten 30 prosent. Det er dramatisk, og det er betimelig at Trygg Trafikk nå roper et varsko.

Og selv om tallene isolert sett er gode for vår region, forteller de svært lite om antall nestenulykker og de mange tilfellene av villmannskjøring som bare har vært en hårsbredd fra å ende opp som dødsulykker.

Minilederen: Helt måse

Måsegg-veteran Alfred Pedersen på Grunnfarnes melder om tidlig verping og masse egg. Og mener det skyldes at vår og solskinn i bakkene gjør måsen våryr.

Som mennesker, så måsen.

Vi skal være glade for at politiet er i veien for oss. Foto: odd leif andreassen