Ikke bare sier tallene det, men de sier også at Lenvik kommune skiller seg ut i negativ retning sammenlignet med landet forøvrig. 16,3 prosent av arbeidsstyrken mellom 18 og 67 år er varig uføre. Gjennomsnittet på landsbasis er ni prosent. 40 prosent av kvinner i alderen 45 til 66 år er varig uføretrygdet, dobbelt så mange som resten av landet. Og jo mer man setter seg inn i rapporten ser man at tallene nærmest er skremmende. Derfor er det også svært viktig og riktig å rope varsku om denne utviklingen.

Folkebladet har forståelig nok mottatt reaksjoner på vårt oppslag om av vi i Lenvik er feite late og går på NAV. Noen føler seg stigmatisert og uthengt, og da blir det lett og ”skyte” på budbringeren, som i dette tilfellet er Folkebladet. Men det hjelper svært lite, for det er nettopp det tallene i denne rapporten sier. Det kommer vi desverre ikke unna, enten vil liker det eller ikke. Rapporten sier i klartekst at Lenvik sliter mer enn landet forøvrig hva helse angår, og det må tas på alvor.

Svaret på hvorfor det er slik er nok sammensatt. Assisterende kommuneoverlege Elisabeth Skogheim sier det er vanskelig å sette fingeren på en bestemt ting. Det har hun nok veldig rett i. Samtidig har hun også rett i at dette må gjøres noe med og politikerne må planlegge fremtida i forhold til denne rapporten.

Stortingspolitiker Tove Karoline Knutsen fra Torsken på Senja kjenner forholdene i Lenvik godt. Hun mener resultatet hadde vært værre om ikke Arbeiderpartiet hadde sittet med maken i åtte år før den blåblå regjeringen overtok. Det er et dristig utsagn fra en dreven politiker, og å skylde på noen eller fraskrive seg ansvar er ingen tjent med.

Her må det kraftig lut til. Det må tas tak i den norske folkehelsa i mye større grad enn det gjøres i dag. Denne trenden må snus, og som assisterende kommuneoverlege Elisabeth Skogheim påpeker, det er viktig at det gjøres tidlig. Men her må både NAV og legene på banen, i tillegg til kommunen.

Minilederen:  Likvake

En likkiste lå og vaket i vannskorpa i Tranøy kommune og ble funnet av en tilfeldig forbipasserende. Kista var heldigvis tom.

Miraklenes tid er ikke forbi.

Illustrasjonsfoto: Knut Fjeldstad / NTB scanpix