Ifølge professor Jørn Rattsø kan dette bli framtida om det norske samfunnet ikke endrer seg. Den regjeringsoppnevnte produktivitetskommisjonen leverte torsdag sin andre delrapport. De foreskriver en skikkelig hestekur.

Fra 1996 til 2005 økte fastlands-Norges næringsliv produksjonen per ansatt med tre prosent årlig. I årene fra 2006 til 2014 økte den med bare 0,8 prosent årlig.

Den norske velstanden har økt fenomenalt mye siden vi fant olje i Nordsjøen midt på 1960-tallet. Avbrutt av enkelte kriser, har olje- og gasshistorien vært en lang triumfferd. Mye av suksessen kan leses i verdien av oljefondet. Det var i går på cirka 6.700 milliarder kroner. Statens pengebruk har vært raus. Staten bidrar med penger til nesten alt og alle.

Dette kan ikke fortsette. Staten må bremse økningen i eget forbruk. Kanskje burde staten til og med redusere egen pengebruk. Eldreomsorgen kommer til å koste stadig mer penger i årene som kommer. Folk lever lengre, og godt er det. Dersom vi alle skal få en verdig alderdom, må staten ha ledige ressurser til å finansiere omsorgen. Det vil kreve tøffe omprioriteringer.

Ser man på de årlige statsbudsjettene, kan det se ut som om de ulike regjeringene har vært flinke. Vi har spart mye penger i oljefondet, men de siste årene har hellet åpenbart vært større enn forstanden. Vi har hatt noen år med skyhøy oljepris. Nå er oljeprisen på under 30 dollar per fat, og sannheten er at i øyeblikket er det ingen næringer som er i stand til å finansiere så mye velferd som olje- og gassnæringen.

Det er selvsagt ubehagelig å snakke om at staten skal bruke mindre penger, men det er på tide å innse at den boblen olje- og gassnæringen har skapt for oss kanskje går mot slutten. Det må kuttes i budsjettene. Statskassen er ingen Sareptas krukke. Det bare virker slik.

Minilederen: Som USA sa

Amerikanske myndigheter er fly forbannet på den norske flyseteavgiften, og krever at den ikke innføres.

Da er vel saken klar. Norge gjør jo alltid som USA sier.

Norge må kutte i eget forbruk, hvis ikke må skatten økes kraftig. Foto: Heidi B. Nilsen, Scanpix