Fiskeriminister Per Sandberg har denne uka deltatt på laksekonferanse i Alta. Han krever at oppdrettsnæring satser mer på teknologi og på å løse miljøutfordringene som står i kø. Det er klok fiskeri- og miljøpolitikk.

Altaposten rapporterer at den ferske fiskeriministeren ikke framsto som en glad laks da han buldret fra talerstolen. - Snarere var det en steinbit som glefset ut en klar melding om at milliardkonsernene må og skal ha orden i sysakene sine, selv om konsesjonene er irrgrønne eller trafikklysene sier «kjør på», skriver avisa på lederplass.

Rømming, sykdom og store luseforekomster er uakseptabelt, spesielt hvis læringskurven er bratt og det ikke brukes nok av midler til forskning og utvikling av utstyr som hindrer problemene, var Sandbergs utvetydige budskap. Han ønsker lukkete anlegg og trygge alternativer som står mot rømming og dårlig vær.

Det er mulig Sandberg så an publikum, som i stor grad besto av interesseorganisasjoner som er vant til å hytte neven mot havbruket. Men Sandberg framstår genuin i sin tilnærming til problemstillingen. Hvis tanken er at det skal settes makt bak kravene, representerer det et litt annet signal enn det vi har blitt vant til. Å avfeie folk som er bekymret for verdifulle vassdrag er uansett ikke lurt.

Den store testen blir naturligvis hvordan dette følges opp i praktisk politikk. Begrepet nasjonale laksefjorder har blitt utvannet og mistet noe av sin verdi, i den forstand at dispensasjoner har vært en smal sak. Grensene tøyes ettertrykkelig. Det sier kanskje noe om hvor viktig oppdrettsnæringen har blitt for sysselsetting og verdiskapingen her til lands.

Og havbruk representerer en ekstremt viktig kilde til matforsyning. Potensialet er stort, men signalene om en mangedobling av biomasse i nord rimer foreløpig dårlig med de utfordringene som faktisk finnes mange steder.

Minilederen: I vinden

På Bob Dylans offisielle Facebook-side ble det i går meldt at han kommer til Bardufoss 11. mars.

Kommer han virkelig? ”The answer is blowin in the wind...”

Klokt av fiskeriminister Per Sandberg. Foto: Knut Jenssen