I går og i dag er Alta vertskap for en storstilt laksekonferanse. Lakseentusiaster fra hele landet, også vår region, er tilstede for å lytte til hva eksperter, fiskeriministeren og miljøvernministeren har å si om hvordan vi skal håndtere åpenbare interessemotsetninger i årene som kommer.

Hvordan skal man forene en kolossal økning i biomasse med føre vâr-prinsippet i forhold til pressede bestander? Det er blant spørsmålene som tvinger seg fram. Bakteppet er blant annet lakserømming, sykdom, luseplagen og behovet for ny teknologi, som i større grad skjermer villaksen. Lukkede og landbaserte anlegg er blant forslagene som ligger på bordet.

Interessen er det ingenting i veien med. Sjelden har villaksens ve og vel vært mer diskutert i ulike fora, simpelthen fordi vi snakker om en høyt verdsatt ressurs som er satt under press. 300 deltar på seminaret som har gjester fra fjern og nær.

Hans majestet kong Harald er nok ikke blant dem som vil mene for mye i ulike saker, men hans interesse bringer han til Alta for å lytte til eksperter og forskere på området. Nærheten til kulturen og laksen gir kanskje de beste forutsetningene for å skjønne verdien.

Samtidig betyr verdiskapingen fra oppdrettnæringa svært mye for sysselsetting og næringsliv - blant annet i vår region, noe som gjør debatten ekstra vanskelig.

Dette dilemmaet bør også interessere regjeringen, som har vært svært så frisk i sine ambisjoner for havbruket i nord. Grønne konsesjoner til tross, bekymringen knyttet til en volumøkningen, i en tid der mange alarmklokker ringet høyt og tydelig, er naturlig og forståelig.

Desto viktigere at regjeringen er representert med to statsråder, og at oppdrettsnæringen selv er på plass for å redegjøre for sine planer. Dialog er nemlig sentralt for å komme fram til kjøreregler som fungerer for alle.

Minilederen: Bank i bordet

Da åtte kommuner i Midt-Troms signerte ny bankavtale med Sparebanken Nord-Norge ble rådmenn og ordfører utstyrt med nye luer med bankens logo.

Bare de nå ikke får hetta dersom rentene øker.

Norge må ta ansvar for forvaltning av villaksen. Foto: Morten Dokka