Leder Lars Haltbrekken i Norges Naturvernforbund mener at dersom flyruter og flyplasser legges ned på grunn av den omstridte flyseteavgiften, så er det et bevis på at norsk miljøpolitikk er vellykket. Han vil i så fall hilse en slik utvikling velkommen, uttalte han i NRK Kveldsnytt søndag kveld.

Det er nesten så man ikke tror hva man hører. Haltbrekken, født i Trondheim og bosatt i Oslo, er med andre ord vant til å ha flyplasser i sin umiddelbare nærhet med et rikholdig rutetilbud uansett hvor i verden han vil reise. Han burde prøvd å bo noen måneder i Midt-Troms, med èn flyplass, ett flyselskap og èn eneste mulig destinasjon; Oslo.

Skulle vil følge Haltbrekkens logikk, og opplevd at Norwegian enten reduserer rutetilbudet eller trekker seg helt ut fra Bardufoss - så ville Midt-Troms som region bli satt flere årtier tilbake. Samtidig vile Haltbrekkens haltende retorikk og tankegods bety en gedigen sentralisering, der Tromsø og kanskje Harstad/Narvik ville dra til seg alle verdiene Bardufoss lufthavn representerer. Vi velger å tro at naturvernforbundet ikke ser det som sin oppgave å å bidra til de sterke sentraliseringskreftene distrikts-Norge allerede baler med?

Flyseteavgiften på 80 kroner er et elendig forslag fra regjeringen. Norwegian og SAS var raskt ute med trusler om kutt i rutetilbudet til periferien, der det smerter minst og der de kommersielle rutene er sårbare. Det er synd at Nord-Norge umiddelbart oppfattes som en salderingspost for selskapene, men det er grunn til å forstå frustrasjonen over at myndighetene legger lag på lag med byrder på de som rent faktisk drifter utenfor gryta. Det forstår i alle fall ikke Norges Naturvernforbund.

Et godt rutetilbud er en livsnerve or næringslivet, og det er en forutsetning for å beholde den gode utviklingen innenfor reiselivet. Å ha en flyplass i sin umiddelbare nærhet handler også om bolyst, livskvalitet, tidsbruk og effektivitet. Og det kan umulig være mer miljøvennlig at biltrafikken øker for de reisende som må kjøre atskillig flere mil til nærmeste flyplass. Eller hva sier du, Haltbrekken?

Minilederen: Sexy

Av 12.000 forespurte sier 55 prosent at nordnorsk er den mest sexy dialekten i landet, melder Nettavisen.

Ellers noe nytt?

Lars Haltbrekken, leder i naturvernforbundet. Foto: Audun Garberg