For Midt-Troms sin del, beløper de store utbyggingsprosjektene til Forsvaret seg til anslagsvis fire-fem milliarder kroner på ti år. Ingen andre utbyggere bidrar i større grad til å skape forutsigbarhet og stabil sysselsetting hos entreprenørene i Midt-Troms enn Forsvaret. Så svære var summene som i sin tid ble presentert, da utbyggingen av nye Setermoen leir ble påbegynt for ti år siden — at lokale entreprenører ikke helt forsto de mulighetne som åpnet seg. Det hele fortonet seg mer eller mindre som militære luftslott.

Men all skepsis er forlengst skjøvet til side, etter hvert som de ambisiøse planene som Forsvaret la på bordet den gangen har materialisert seg. Byggeaktiviteten betegnes av lokale entreprenører som enorm, og utgjør selve grunnfjellet i ordrebøkene. I en bransje der man tidligere var vant med permitteringer i vinterhalvåret, er dette som følge av den kontinuerlige etterspørselen og oppdragene for Forsvarsbygg, nå en svært sjelden foreteelse. Det er gode nyheter med tanke på å holde Navs ledighetstall i regionen så lave som råd.

Forsvarsbygg er også utvilsomt en byggherre som stiller krav til sine leverandører. Det har hatt en positiv effekt for entreprenørene når det gjelder å tilegne seg ny og påkrevet kompetanse til å påta seg stadig større og mer krevende byggeoppdrag. Kompetansehevingen er selvsagt også noe man drar nytte av i forbindelse med oppdrag for andre enn bare Forsvaret. Økt lokal kompetanse slår ut positivt for hele Midt-Troms, både på kort og lang sikt. I tillegg til selve byggeprosjektene som entreprenørbedriftene utfører, skapes det også etterspørsel etter tjenester fra bedrifter som driver med utleie av anleggsutstyr og lignende. Forsvarets aktiviteter genererer byggevirksomhet også utenfor de militærgrønne gjerdene. Det betyr mye.

I både Sørreisa, Bardufoss, Setermoen og på Skjold vil Forsvarsbygg i 2016 sette igang flere nye boligprosjekter. Uavhengig av diffuse signaler i Forsvarssjefens fagmilitære råd, så bidrar den store byggeaktiviteten som nå pågår, forhåpentligvis til å forankre enda sikrere Forsvarets sterke tilstedeværelse i Midt-Troms fremover.

Minilederen: Down on the corner

The Norwegian Creedence byr på sitt Creedence Clearwater Revival-repertoar på Finnsnes i helga.

«Down on the corner“ på Go2Gate!

Forsvaret skaper forutsigbarhet og stabil sysselsetting for entreprenørene. Foto: Forsvarsbygg