Mandag gikk den kommende ordføreren i Alta, Ronny Berg fra Fremskrittspartiet, ut på NRKs distriktssendinger og advarte mot å gjøre idrettshaller i til akuttmottak for flyktninger. Berg mente dette kunne komme til å gå på bekostning av barnas aktiviteter, og at det kunne bety at blant annet fotballturneringer måtte avlyses.

Noen mil lengre øst, i Kirkenes, strømmer flyktninger inn over grensa fra Russland. De befinner seg så langt unna Syria som det er mulig å komme når man reiser nordover. Her blir de foreløpig plassert i Fjellhallen.

Det er fullstendig historieløst av Berg - i minneåret for tvangsevakueringen av Finnmark og Nord-Troms - å bruke unger som argument mot å ta imot mennesker i nød. Om Frp-politikeren hadde benyttet argumenter som at Alta ikke har råd, ikke har kapasitet, ikke har lyst, ja, til og med at han selv ikke vil, hadde vært mer ryddig enn argumentet om at man muligens kunne komme i skade for å måtte avlyse en fotballturnering.

Om Ronny Berg tok en runde blant unger i Alta - og de fleste andre steder i kongeriket - og spurte om de var villige til å låne bort idrettshallen sin til unger som var på flukt fra krig og elendighet, så tror vi svaret ville være nokså entydig positivt. Unger har en innlevelsesevne vi voksne nok burde tatt bedre vare på.

Frp har et tydelig standpunkt i forhold til innvandring, noe vi skal respektere. Argumenter som at små kommuner ikke er rustet til store folkestrømmer skal man heller ikke feie unna som skremselspropaganda. Mange av de som kommer bærer med seg traumer og utfordringer som kan være vanskelige for småkommuner å bistå. Økonomiske argumenter til en viss grad også. At det koster, og at det vil kunne gå på bekostning av en del kommunale tilbud som ikke er lovpålagte.

Derfra til å argumentere med at barn i velstandslandet Norge kan være nødt til å trene ute en tid, og at man kanskje må flytte en fotballturnering fra en hall til en annen - se det blir regelrett usaklig.

Syriske flyktninger strømmer inn i nord. Her fra Norges grensestasjon mot Russland på Storskog. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix