JEG KAN IKKE underslå at det er med et visst ubehag jeg i dag reiser til Oslo og Norway Cup.

Si din mening i kommentarfeltet under

OVER 30.000 fotballspillere samles i Oslo denne helga. At Norway Cup havner i søkelyset når terrortruslene er tema, er derfor helt naturlig.

NI AV I alt 1.600 lag kommer fra Midt-Troms. Finnsnes IL stiller med tre lag. Jeg er trener og leder for ett av dem.

VI VET AT vi skal lande på Gardermoen, vi skal oppsøke togstasjoner og spise sammen med tusenvis av andre i Ekeberghallen. Med andre ord oppholde oss der det er store folkeansamlinger – steder politiet og PST har spesiell fokus på. Vi vet også at vi kommer til å se bevæpnet politi og vaktstyrker - et massivt sikkerhetsoppbud vi knapt har sett i fredstid i Norge.

DET ER EN pedagogisk utfordring å forklare unge mennesker i alderen 12-15 år på en troverdig måte hva som skjer, hvorfor det skjer, hvorfor sikkerhetstiltakene er så strenge - uten samtidig å skape utrygghet og frykt. Samtidig som man skal ta situasjonen på alvor og være årvåken, skal man oppføre seg mest mulig normalt. Det er krevende.

MEN VI VET at klubbene, også lokalt, har forberedt seg på hva som møter dem - og snakket med spillere og foreldre på forhånd. At både Norway Cup-ledelsen og politiet sier at turneringa går som planlagt, at sikkerhetstiltakene gjøres for å skape trygghet og at fotballfolket skal bli godt passet på, er beroligende. Inntil i går ettermiddag hadde ingen lag trukket seg fra turneringa som følge av terrortruslene. Det er også godt å se.

DET KAN OPPLEVES skremmende at justismyndighetene går så åpent ut med terrortruslene mot Norge. Men det er også betryggende fordi hele samfunnet går i en slags beredskap. Terrortrusler er overhodet ikke unormalt i Norge, det vet politiet alt om. Det unormale er at myndighetene velger å informere oss så bredt og åpent om det, noe som beskriver alvoret i situasjonen og troverdigheten i truslene.

DET ER EN krevende avveining justismyndighetene har foretatt før de valgte å gå ut med terrortrusselen. Men siden PST har avdekket at den er konkret, uten at de synes å vite hvem eller hva den er rettet mot, er åpenhet et sterkt virkemiddel for å forebygge og forhåpentligvis avverge at handlingen finner sted. Åpenheten fratar terroristene fordelen en overraskelse kan innebære, og den gjør det verre å lykkes med en større aksjon. For politiet er det avgjørende å spille på lag med folket, som ser og hører det som foregår i nærmiljøet.

ALLE BEREDSKAPSPLANER som er blitt fornyet og forsterket etter terroraksjonen 22. juli 2011, er nå satt i virksomhet. Regjeringens kriseteam er i arbeid, politiet og PST samarbeider tett og dialogen med Forsvaret er på plass. Grenseoverganger, flyplasser, togstasjoner, anløp av turistskip, festivaler og fotballturneringer, som Norway Cup, har et stort nærvær av væpnet politi og sikkerhetsstyrker.

BÅDE PST og Etterretningstjenesten vurderer terrortrusselen som troverdig. PST har valgt å offentliggjøre trusselvurderingen også fordi det er i tråd med den nye åpenheten som er vedtatt. Situasjonsbeskrivelsen er i tråd med det generelle bildet PST anga i sin åpne trusselvurdering i vår.

NORGE ER STADIG nevnt i terrorsammenheng internasjonalt, og landet vårt er ingen fredet plett på jord, der vi bekymringsløst kan vandre omkring hvor som helst og npår som helst. Trolig vil slike terrortrusler bli mer vanlige i tida som kommer. Det har også ungene våre godt av å få vite. Oppgaven blir å fortelle dem det på en slik måte at det skaper bevissthet, ikke unødig frykt.