TELENOR-NEDLEGGELSEN er det hardeste slaget i trynet på byen Finnsnes etter årtusenskiftet.

Hva mener du? Skriv i kommentarfeltet under

SLAGET SVIR ekstra hardt fordi nedleggelsen føles så unødvendig, og fordi det er et sterkt statseid konsern som på denne måten langer ut knyttneven mot et lokalsamfunn i nord som sårt trenger slike kompetansearbeidsplasser for unge mennesker. Telenor oppleves av mange i disse dager som å være ”slått av” eller at konsernet ”befinner seg i et område uten dekning”.

AT NEDLEGGELSEN har dårlig dekning politisk for sin beslutning hersker det ingen tvil om. Og det er et slående bevis på at politikere, enten det er på lokalt eller sentralt hold, i storting eller regjering, i praksis har mistet all innflytelse over store statseide konsern – som tidligere var pilarer i samfunnsutviklingen. Telenors utradering av arbeidsplasser på Finnsnes og i Bodø er en politisk falitterklæring, og forteller oss med all mulig tydelighet at det er ”blårussen” som brutalt styrer, det er kyniske, forretningsmessige mekanismer som utløses, og det er ingenting annet enn bunnlinje og overskuddsgrad som betyr noe når konsernstyret skal gjøre opp status. At lokalsamfunn blør og familier rammes er en parantes.

MEN DET Telenor i denne saken ikke har klart å overbevise oss om, er at det faktisk er økonomisk lønnsomt og god konsernstrategi å legge ned kundeservice på Finnsnes. Avdelingen på Finnsnes har fått ros fra ledelsen for høyt kompetansenivå og gode resultater. Begrunnelsen for nedleggelsen er at antallet henvendelser til kundeservice går ned, at det er vanskelig å rekruttere ny, kompetent arbeidskraft og at få større enheter fungerer bedre en mange små. Så derfor skal det altså foretas en massiv flytting av arbeidsplasser fra Bodø og Finnsnes til Harstad. Her er det noe som ikke henger sammen – en åpenbar brist i logikken.

AT HELE prosessen, fra dagen det ble kjent til avgjørelsen falt, var et spill for galleriet, kan selv ikke de best skolerte kommunikasjonsrådgivere forklare bort. Avgjørelsen om nedleggelsen på Finnsnes ble tatt lenge før ryktene begynte å sive ut i offentligheten, før Telenor-ledelsens mange møter med opprørte politikere – og enda mer alvorlig; Lenge før de tillitsvalgte ante noe som helst. Det endelige bevis for dette kom da Telenor 9. april utplasserte både informasjonstopper og andre fra ledelsen på Finnsnes for å ivareta de ansatte og pressen – samme dag som styret skulle ”behandle” saken. Slikt kalles med enkle ord for å holde folk for narr.

TELENOR HAR en lang og stolt historie på Finnsnes. Televerket hadde i sin tid mange ansatte på ”telegrafen” som formidlet samtaler til hele regionen, og senere en stor arbeidsstokk som deltok i det nasjonale nettet for nummeropplysning. Så kom kundeservice, som i en periode talte over 100 ansatte. Nå er den halvert, og 1. juli helt borte. Det samme er stoltheten, og respekten for Telenor som en samfunnsbygger.

Telenor-nedleggelsen er det hardeste slaget i trynet på byen Finnsnes etter årtusenskiftet. Foto: Trond Sandnes (tegning)