PÅ BETONGEN utenfor inngangsdøra til fylkeshuset i Tromsø lå torsdag kveld fem utbrente fakler. Fylkestinget hadde avsluttet sin samling, den politiske julefreden hadde senket seg — og de videregående skolene i Troms var berget.

Si din mening i kommentarfeltet under

SELVSAGT VAR det helt tilfeldig at det var fem fakler. Men symbolikken var nesten skremmende: Tallet fem tilsvarer de fem skolene avgått fylkesråd Magnus Mæland (Høyre) ville legge ned i Troms. Men etter en protestbølge vi aldri har sett maken til, med vardetenning, fakkeltog og en tsunami av leserinnlegg i avisene, snudde politikerne 180 grader og lot alle skolene leve. Inntil videre.

Å FØLGE fylkestingssamlingen denne uka har vært en surrealistisk opplevelse. Da fylkestinget ble erklært åpnet av fylkesordfører Knut Werner Hansen tirsdag morgen, begynte også køene av demonstrerende skoleelever og lærere fra alle deler av Troms å bygge seg opp foran inngangspartiet. Noen hadde meldt sin ankomst, andre ikke. Og fylkesordfører Hansen klarte ikke å skjule en smule irritasjon over alle «delegasjonene» som plutselig kom uanmeldt. Men han avbrøt møtet en rekke ganger og møtte dem alle ansikt til ansikt på trappa. Uhøflig skal man ikke være, enten de kommer med fakler, ishockeykøller eller plakater med «Fan ta fylket».

MEN ELEVENE som kom for å overvære skoledebatten kom feil dag. Det var dagen etter det store politiske slaget sto. De som kom inn i fylkestingssalen for å lytte på tirsdag, forsvant snart ut igjen. Og da debatten braket løs dagen etter, var det i realiteten avgjort at skolene er berget. De politiske samtalene i fylkeshusets kriker og kroker på dagtid — og på møterom og hotellrom på nattestid, hadde fått på plass brikkene. Nye budsjettkamerater hadde funnet hverandre, og de samme partiene (Høyre, Frp, Venstre, Sp og Kystpartiet) står nå også klare til å danne en nytt fylkesråd. Slik får man på plass de politiske løsninger i Troms, og følelsen av tilfeldigheter, vingling og politisk hestehandel er påtrengende.

ENDA MER absurd blir det politiske spillet i Troms når man kikker inn bakteppet. For bare èn måned siden erklærte Senterpartiets fylkestopp Ivar B. Prestbakmo at «No e det krig» over hele Folkebladets førsteside — og krigsalarmen var rettet mot fylkesråd Magnus Mæland og Høyre som ville legge ned den videregående skolen i ordfører Prestbakmos eget Salangen. Og krigsalarmen gikk og vardene ble tent på skolested etter skolested. Men når Prestbakmo kommer til fylkestingssamling i Tromsø fire uker senere er det for å innlede et samarbeid med det samme Høyre.

FOR NÅ VAR plutselig utdanningskrisa i Troms avlyst. Mælands krisebilde var overeksponert, det var ute av fokus og ubrukelig som politisk dokument. Dermed ble også Frp og Venstre med på laget, og også Kystpartiets Roy Waage, som før fylkestinget åpnet sa at det «ikke er en utdanningskrise, men en ledelseskrise» i Troms fylkeskommune. Nå skal han være med å lede selv. Politikkens veier er sannelig uransakelige.

MAGNUS MÆLAND og hans mange bekymrende ansiktsuttrykk står igjen som symbolet på en skolekrise som altså ikke var en krise. Men 29-åringen fra Skjervøy må ha hatt usedvanlig dårlige rådgivere i løpet av sine fire uker som fylkesråd for utdanning. I alle fall rådgivere og saksbehandlere uten teft for politisk taktikk. Å gi Mæland «skylda» alene for skoleopprøret anno 2013 er blodig urettferdig. At han får seks måneders etterlønn er kanskje fortjent, arbeidsledig som han plutselig er blitt.

HAR DET kommet noe godt ut av skoleopprøret? Definitivt. Engasjementet, gløden og den historisk sterke mobiliseringen fra elever, foreldre, lærere og lokalpolitikere var helt avgjørende for tidenes snuoperasjon. Fylkespolitikerne lot seg påvirke — det var ikke minst tydelig å merke i fylkestingssalen denne uka. Å kjøre den opprinnelig prosessen videre ville ha vært politisk harakiri. Og det folkelige opprøret og protestbølgene viser at demokratiet fungerer.

OM KAMPEN er over? Nei. Om pengene strekker til? Tvilsomt. Men nå blir det i alle fall god jul på skolene og fred fram til sommeren.

Foto: Trond Sandnes (tegning)
Folkebladet 14. november 2013 Foto: NewsConductor