EN HENDELSE PÅ TAKET til Shell Finnsnes forrige fredag, har satt sinnene i kok landet over. Folk har ikke nølt med å si akkurat hva de mener om det videoen viser, eller hva de synes om mannen og hans gjerning. Han har blitt omtalt som morder, sammenlignet med Anders Behring Breivik, og han har også ufrivillig, nærmest pådratt seg rollen som en vandrende skyteskive.

Hva mener du? Skriv din kommentar under artikkelen

JEG HAR IMIDLERTID fått nok av at dyrekriminalitet ikke blir tatt på alvor. Straffen i dag er uten tvil altfor lav. Dyrevernaliansen kunne i fjor høst hoste opp kun seks saker der folk har måttet sone i fengsel på grunn av mishandling av dyr. Seks?! Når vi vet at det foregår brudd på dyrevelferdsloven av ulikt omfang hver eneste dag.

DET ER INGENTING SOM gjør meg mer rasende enn akkurat det. Strafferamma når dyrevelferdsloven brytes er i utgangspunktet kun ett år. Tre år hvis det er grovt. Det mest vanlige er imidlertid bøter. Det betyr med andre ord at den mest sadistiske dyremishandlingen du kan tenke deg, kun kan resultere i tre år i buret.

I VERDEN FOR ØVRIG er det ifølge Dyrevernaliansen over to millioner dyr som blir brukt som forsøksdyr - altså mishandlet. Nærmere 800.000 rever og minker avles fram og drepes i fedrelandet Norge hvert år. Revevalpene drepes med en elektrode i munnen og én i endetarmen. Minkene gasses derimot ihjel. Ulvene fanges med fotsaks. Til orientering kreves det 25 kaniner for å lage en kaninpelsjakke.

MEN HVA ER EGENTLIG dyremishandling? Og hvor går grensa for hva man skal godta? Ifølge naturmangfoldslovens paragraf 15 plikter enhver å unngå å påføre skade og lidelse på viltlevende dyr, deres reir, bo eller hi. Denne paragrafen ble imidlertid Anny Unosen, som for øvrig ikke er i nær familie, fra Evenesdal i Saltdal felt på. Hun mishandlet slett ingen dyr. Hun felte bare ei furu på hennes egen eiendom, med et ørnereir i. Nå er hun dømt til fengsel. I tillegg må hun betale ei bot på vel 50.000 kroner. Kategoriseres det som dyremishandling? Spør du meg, er svaret nei.

DAGLIG LEDER VED SHELL Finnsnes, Preben Rydningen, forklarer overfor Folkebladet, og andre medier, at mannen, den ansatte, gikk opp på taket for å sjekke en vannlekkasje. Da han kom opp fikk han øye på to terneunger som angivelig var skadet. To var friske, og mange var ifølge han døde. Derfra tok han et valg - et valg om å ta livet av dem på en svært uelegant og ikke-humanistisk måte. Dette uten å melde fra til verken Mattilsynet, politiet eller Rydningen selv. Er dette mishandling? Spør du meg, er svaret ja. Uten tvil.

DET SÅKALTE «SYSTEMET» er nødt til å slutte å skyve dyremishandling under teppet gjennom bøter, henleggelse og påtaleunnlatelse. Det blir nærmest som å gi mishandlerne en klapp på skuldra og si at det går bra så lenge de ikke gjør det igjen. Vi har et stort moralsk ansvar for å sørge for at dyrene har det godt, trygt og i alle fall slipper å bli mishandlet. De straffene norske domstoler i dag utmåler for dyremishandling sier noe om hvor lite seriøst man egentlig tar det.

DEBATTEN HAR SOM SAGT rast den siste uka, og harde skyts har også blitt sendt Lisa Eidissens vei. Det var hun som filmet det hele. Mange mener også hun bør straffes for medvirkning av ternedrapene, siden hun «kun sto og så på». Hadde ikke Eidissen filmet det hele, ville den heftige debatten og det kraftige søkelyset på mishandling av dyr aldri forekommet. Videoen viser helt klart en uakseptabel gjerning, som bør få konsekvenser. Videoen, som er nærmere to og et halvt minutt lang, bør også fungere som en tankevekker for oss andre når man havner i lignende situasjoner.

JEG ER SÆRDELES GLAD glad for at Norge for første gang i historien har fått et dyrepoliti. Håpet er at prøveordningen viser det inderlige behovet. Vi trenger et organ som tar dyrene på alvor og som samtidig kan være med på å øke straffen for dyremishandling.

HENDELSEN PÅ TAKET til Shell Finnsnes har rystet og engasjert et helt land. Hva som videre skjer i saka vil imidlertid politietterforskninga vise.

dyrevelferd Foto: Trond Sandnes (tegning)