TEMPERATUREN STIGER mot kokepunktet i debatten om oppdrettsnæringa, frontene hardner til og engasjementet er i ferd med å nå historiske høyder.

Si din mening i kommentarfeltet under

DET ER BRA, og det er naturlig. Oppdrettsnæringa er gullkantet og spås en enda mer skinnende framtid, spesielt i Nord-Norge. Samtidig representerer næringa store utfordringer for miljøet - med lakserømminger, sykdom, beslagleggelse av arealer og mulig forurensning. Kraften i disse motsetningene er lett å se og lett å skjønne.

OGSÅ FOLKEBLADET som lokalavis får kjenne på konfliktnivået, debatt-temperaturen og paradoksale beskyldninger i begge retninger. I lang tid har Folkebladet blitt utsatt for skarp kritikk fra oppdrettsnæringa, som mener vi har kjørt en ensidig journalistikk som sverter oppdretterne. Enkeltaktører i næringa har til og med gått så langt at de boikotter avisa og nekter å uttale seg. På den andre side: En Facebook-gruppe kalt «Redd laksen og sjøørretten fra den miljøfiendtlige oppdrettsnæringa» retter voldsoms skyts mot lokalavisa, som de mener skaper rene halleluja-stemninga rundt oppdrettsnæringa. Også fra denne fronten kommer trusler om boikott av avisa - og de har til og med laget en vri på Folkebladets logo og slagord; «Folkebedraget.no - en viktig del av lokal oppdrettsnæring».

SLIKE VOLDSOMME angrep må vi leve med, og vi lever godt med at begge parter skyter fra hofta mot mediehuset. Det forteller kanskje at balansen ikke er så ravende gal, likevel?

UANSETT STORMANGREP eller ikke - det positive er at folk engasjerer seg på begge sider. Nettopp fordi oppdrettsnæringa representerer så enorme verdier for levekår og bosetting i nord, og fordi den voldsomme ekspansjonen også betyr store utfordringer for miljøet i havet. All erfaring tilsier at jo større engasjement og hardere meningsbrytninger man har, jo mer kunnskap og erfaringsutveksling kommer ut i andre enden. Og er det noe vi trenger når temaet er oppdrettsnæring og havbruk, er det nettopp kunnskap.

MENINGSMOTSTANDERNE forsøker å slå hverandre i hjel med fakta, påstander og standpunkter. For «menigmann» kan det framstå som en umulig oppgave å forstå og ta stilling til hva som er rett og galt, sannsynlig og usannsynlig. Med aktører som Kurt Oddekalv i fri dressur på den ene banehalvdelen, og de mektigste og mest innflytelsesrike oppdrettsaktørene på den andre, kan kampen framstå som både oppjaget, grisete og kjøpt og betalt - rene kampfiksinga - for publikum på tribunen.

DET INGEN kommer forbi er at forholdene for oppdrett ligger godt til rette i vår landsdel, kanskje bedre enn noen andre steder på kloden. Vi har naturgitte forutsetninger og fortrinn for å lykkes. Verdiene av det som produseres er enorme, og når oljeinntektene raser nedover er denne landsdelens store mulighet verdiene vi kan høste fra havet, inkludert oppdrettsnæringa.

MEN DET ER under klare forutsetninger: At næringa makter å finne bedre produksjonsformer som reduserer risikoen for rømminger og sykdom betraktelig. Utsagnet som toppsjefene i SalMar, Norway Royal Salmon og Sjømat Norge kom med under det store havbruksseminaret på Finnsnes denne uka, forplikter voldsomt: «Grønn matproduksjon i den blå åker».

LEVER IKKE næringa opp til en slik visjon, har man tapt.

FAKSIMILE: Folkebladet onsdag 13. mai Foto: Trond Sandnes (tegning)