MILLIARDENE RULLER inn fra oppdrettsmærer, båter og bruk - i stadig større tempo. Sjømatnæringa vokser i rekordfart, milliardene ruller inn, og vi bor midt i smørøyet.

Si din mening i kommentarfeltet under

AT SJØMAT kan bli vårt nye gull, og gradvis overta posisjonen til det sorte gull, har blitt spådd lenge. Nå begynner spådommene å nærme seg harde realiteter. I 2014 satte sjømatnæringa igjen nye rekorder, til tross for at et av de viktigste eksportmarkedene, Russland, falt ut underveis. Og det stopper ikke der. Veksten vil fortsette, etterspørselen etter ren, sunn og velsmakende sjømat fra verdens rikeste matfat vil bare øke i årene framover. Forskerne nærmest konkurrerer om å overgå hverandre i sin beskrivelse av vekstkurven. Det eneste de er enige om er at det vil gå til himmels. En tredobling av omsetningen på 15 år høres eventyrlig ut, men er trolig et forsiktig anslag.

OG HER STÅR vi, midt i matfatet, med muligheter som er enorme, og som vi bare må gripe. På det store sjømatseminaret i Kunnskapsparken på Finnsnes mandag - der aktører fra næringa, politikere, bank og finans var samlet, fikk vi presentert en statusrapport, og planer og ambisjoner som gir grunn til stor optimisme. I dag omsetter næringa i regionen for 3,9 milliarder kroner. Den gir 800 årsverk, pluss 750 indirekte gjennom ringvirkninger. Den beregnede tredoblinga på 15 år betyr at Midt-Troms i 2030 skal omsette for ti milliarder kroner. Det er mye penger, fryktelig mye.

AMBISJONENE ER det heller ikke noe å si på; Midt-Troms skal bli den ledende sjømatregionen i Nord-Norge. Med solide bein plantet i de fleste av denne næringas ulike områder, enten det er oppdrett, konvensjonelt fiske eller rekeindustri, burde forutsetningene være de beste.

OG HELDIGVIS, planene er mange, og den lokale næringa er på offensiven:

  • I Gjøvika i Tranøy bygger Salmar et nytt smoltanlegg til 500 millioner kroner.

  • På Lysnes har Salmar planer om et nytt fôrings- og visningssenter.

  • På Husøy bygger Br. Karlsen ny saltfisk- og laksefabrikk.

  • I Salangen investerer Salaks i nytt smoltanlegg.

  • Nye kaier og fiskerihavner planlegges i Botnhamn og på Finnsnes.

  • Bare de neste fire årene skal det investeres for rundt fire milliarder kroner.

ET HOVEDBUDSKAP fra sjømatseminaret er at aktørene må samarbeide. De kloke hodene, aktørene med kunnskaper og muskler, må finne sammen og stå tettere enn i dag i ei «sjømatklynge». For konkurransen står ikke mellom de lokale aktørene i et slags kretsmesterskap. Det er et nasjonalt og internasjonalt, verdensomspennende mesterskap vi deltar i. Derfor er det viktig å utrede mulige samarbeidsformer innen slakteri, videreforedling, biprodukter, kassefabrikk, transport og alt annet som kan forenkle, effektivisere og utvikle næringa.

DET HANDLER ikke bare om omsetning og bunnlinje. Det handler også om miljø. Her er det mye å lære av hverandre. Regionen er tilgodesett med seks nye grønne konsesjoner, som kan bli en «skole» for framtidas oppdrett. Og når nye arealer og nye lokaliteter skal pekes ut i oppdrettsnæringa må det gjøres med omhu. Oppdrett må være bærekraftig, akkurat som høstinga vi gjør fra det store havet. Bare slik tar vi vare på havets gull - i generasjoner framover.

Folkebladet 3. februar 2015.