KOMMUNALMINISTER Jan Tore Sanner (Høyre) har kastet mer ved på bålet, og økt temperaturen i reformprosessen - mot målet om å røre sammen kommunene. Kanskje nynner han også på «Bro, bro brille. Klokka ringer elleve... Fare, fare, krigsmann, døden skal du lide. Den som kommer aller sist skal i den sorte gryte».

Si din mening i kommentarfeltet under

OGSÅ FOLKEBLADET skrur opp temperaturen. Mandag kveld arrangerer vi i samarbeid med Lenvik bibliotek og Troms fylkeskommune en paneldebatt om kommunesammenslåing - i Kunnskapsparken på Finnsnes. Målet er nettopp mer kunnskap og engasjement - mer kunnskap til deg som leser og innbygger i Midt-Troms, og mer engasjement blant «folk flest» om viktige temaer i lokalsamfunnet.

DENNE DEBATTEN er første steg i et formelt samarbeid mellom Lenvik bibilotek og Folkebladet om å skape en uavhengig møteplass for samtale og debatt. Våre samfunnsoppdrag har mange likhetstrekk, som ytringsfrihet, kunnskap og demokrati. Sammen ønsker vi å skape en arena for formidling, foredrag, debatter og samtaler. For Folkebladet, som i år fyller 50 år, er det viktigere enn noen sinne å bidra til å skape lokalt engasjement, stolthet og identitet - som regionens viktigste nyhetsformidler - i en tid der sosiale medier uten lokal forankring sluker mer og mer av folks tid. For biblioteket er målet å etablere seg som et aktivt litteraturhus - og derfor har vi «funnet hverandre».

OG I DENNE ramme kunne vi knapt funnet en bedre debatt enn kommunesammenslåing som «premiere». Et tema som gjelder absolutt alle, der meningene er delte, og der fakta og beskrivelser om hva som er beste løsning spriker i alle retninger. Med andre ord; et tema som skriker etter mer debatt, mer kunnskap, mer engasjement.

JAN TORE SANNER, kommunal- og moderniseringsminister, er reformens regissør. Han har det travelt, han vil ha resultater, og han vil se de første grenseforskyvninger allerede i 2016 på hans ferd mot «mer robuste kommuner, som kan ivareta velferd og sikre verdiskapning og trivsel». Derfor skrur han stadig opp varmen, og han lokker med «hurtigsvarspremier» - som Aps nestleder Helga Pedersen formulerer det - til de kommuner som er raskt ute, som snakker med naboen og som vet hvor de vil. De som stritter imot og håper det går over også denne gangen, havner i «den sorte gryte». Om det betyr døden, gjenstår å se.

APs NESTLEDER Helga Pedersen avviste i et leserinnlegg i Folkebladet i går at det er bred enighet på Stortinget om kommunereformen, slik Sanner gjerne framstiller det. Ap stiller seg ikke bak Sanners sannhet, og dermed er det et veldig skjørt flertall bak reformen slik den er utformet. Pedersen mener også at regjeringen sier «frivillighet», men mener «tvang». Slik føler åpenbart mange ordførere, spesielt i småkommunene, også at reformen mer og mer framstår.

SPENNENDE BLIR det derfor å høre mandag kveld hvor langt vi er kommet her på berget. Ordførerne i de syv kommunene i Midt-Troms regionråd er utfordret til å si hvor langt de er kommet, hvor veien videre går - og hva de egentlig mener om reformen og grenseforskyvninger. Noe vet vi: At Ap-ordførere som Fred Flakstad i Torsken og Odd Arne Andreassen i Tranøy er fryktelig skeptiske til å bli innlemmet i en storkommune, mens Høyre-ordførerne Geir-Inge Sivertsen i Lenvik og Helene Rognli mener storkommuner er framtida, i tråd med eget partiprogram.

SPØR DU «EKSPERTENE» får du like sprikende oppfatninger:

«En robust kommune trenger ikke være stor, heller tvert om. Lokal stolthet, sterk identitet, samhandling, trygge og gode tjenester, dugnadsånd og lokal medbestemmelse er langt viktigere», mener Per Gunnar Stensvaag, velkjent debattant, foredragsholder og forfatter av flere avhandlinger om kommunesammenslåinger.

MENS FORKJEMPERNE for kommunesammenslåing mener at dagens utstrakte bruk av interkommunalt samarbeid er lite demokratisk, at kommunegrensene i dagliglivet blir mer og mer utvisket, at den oppvoksende generasjon ikke bryr seg et døyt om kommunegrenser - men forholder seg til et internasjoinalt samfunn. Og at de minste kommunene rett og slett ikke er bærekraftige - at de ikke har ressurser, folk og skatteinntekter nok til å løse velferdsoppgavene som stadig mer krevende innbyggere forlanger og tar som en selvfølge.

SÅ FORSKJELLIG er virkelighetsoppfatningene - blant sentrale politikere, blant ekspertene og blant lokalpolitikerne. Det vil debatten mandag kveld garantert avspeile. Det er derfor vi tar den, her og nå.

KJØR DEBATT!

Si din mening i debatten mandag - direktesendes på Folkebladet-TV: #fbdebatt