HUN ER 53 ÅR, separert, tilhenger av homofilt ekteskap og en varm forkjemper for flere kvinnelige prester. Herborg Finnset, ekte sørreisaværing, er dermed også en kontroversiell biskopkandidat i enkelte kretser. Det mest ytterliggående, nærmest parodiske, sto å lese i Folkebladet i går. I et leserinnlegg fra de læstaddianske menighetene i Nord-Troms slo man ikke overraskende fast at man ”Aksepterer ikke en kvinnelig hyrde”, med referanse fra Paulus brev til korinterne. ”Liberaliseringen i kirken er den største trusselen mot kirke og samfunn i Norge”, sto det videre å lese.

HELDIGVIS HAR et klart flertall av menighetene i nord oppdaget at vi er i 2014, og at Bibelen kan tolkes på andre måter enn så bokstavelig at ”Kvinnen skal tie i forsamlingen” som samme Paulus fant på å skrive i sine brev til korinterne.

HERBORG FINNSET er favoritt til å bli utnevnt til biskop i neste uke, når Kirkerådet skal fatte sin avgjørelse. Syv av 12 biskoper vil ha Finnset, men bispedømmerådet har innstilt Alta-prosten Olav Øygård på førsteplass. Åpenbart står det mellom de to. Den tredje kandidaten er Hans Arne Akerø, seksjonssjef i Kirkerådet.

NOEN SYNES å mene at det ikke er stor forskjell på de tre kandidatene, og at vi har hatt atskillig mer kontroversielle biskoputvnevnelser før. Men det er klare og avgjørende forskjeller, som får både læstadianere og andre til å gjøre sine valg: Finnsets konkurrenter er menn. Hun er kvinne. Hun er for homofilt ekteskap, de to andre er imot. Konkrete forskjeller som det er enkelt å forholde seg til. Derfor burde det også være enkelt å peke på Herborg Finnset. Nord-Hålogaland fortjener sin første kvinnelige biskop, i det bispedømme som ansatte Norges første kvinnelige prest, Ingrid Bjerkås i Berg og Torsken i 1961. Hvis Finnset utnevnes 53 år senere vil det være en viktig symbolsk seier for bispedømmet.

FOR ALLE som mener at kirka og den nye biskopen bør tillate homofilt ekteskap, vil det også være en stor seier. Ei meningsmåling gjort av Norfakta for avisa iTromsø forteller at 73 prosent av de spurte er for at den nye biskopen bør tillate homofilt ekteskap. Bare ti prosent sier nei. I realiteten står vi overfor et ”homopolitisk valg”, og skal kirkas ta folket og menighetene på alvor, burde valget være såre enkelt.

DET ER MER som taler for Herborg Finnset: Hennes to forgjengere, Ola Steinholt (biskop 1990-2001) og Per Oskar Kjølaas (biskop 2002-2014) markerte seg som åpne, uredde, folkelige, samlende og inkluderende kirkeledere i nord. Begge hadde et mer liberalt syn på homofilt samliv og ekteskap enn hva flertallet av landets biskoper hadde. I 25 år har de bidratt til et nybrottsarbeid for aksepten for homofile og homofilt samliv. Dette har gjort bispedømmet godt. Dersom kirkerådet faller ned på en av de to andre kandidatene, vil det markere et retnings- og meningsskifte som det er vanskelig å se vil tjene kirka i nord. Selv om de på mange andre måter er sterke og gode kandidater.

HERBORG FINNSET har vært domprost i ni år, og er nå vikarierende biskop i påvente av utnevnelsen. Hun har gjort en utmerket jobb. Og hun er befriende åpen om at hun bærer i seg en permanent biskop-drøm. Den drømmen bør de som skal ta den store avgjørelsen la gå i oppfyllelse. Også på vegne av det klare flertall i folket og menighetene i nord.

Foto: Trond Sandnes (Tegning)