For å forstå USA, må du forstå menneskene som lever i landet. Likevel er det mye i denne enorme smeltedigelen som er uforståelig. For eksempel våpenlovene, og en sterkt utbredt dobbeltmoral.

Amerikanerne er nesten et ufattelig sammensatt folk, med immigranter fra en hel verden. At samhørigheten, stoltheten og patriotismen er så gjennomgripende er rett ut sagt imponerende. Men landet er også fullt av kontraster og selvmotsigelser, og valget av Donald Trump har splittet landets befolkning tvers i to. Men noe er de fleste amerikanere helt enige om:

Respekten for lov og orden står sterkt i befolkningen. Samtidig krever amerikanerne frihet. Å drikke både øl og sprit og kjøre bil er tilsynelatende helt ok, så lenge det går bra. Men skjer det en ulykke, er helvete løs og straffene stengere enn i Norge. Å eie sitt eget våpen er også en slags menneskerett i USA: Det finnes 113 skytevåpen pr. 100 innbyggere i USA. Landet har verdens tyngst bevæpnede befolkning. Masseskytinger skjer nærmest dagligdags. 15.000 mennesker ble drept i våpenhendelser i fjor. Men å diskutere våpenlovene er ikke populært. Det passer sjelden med slike debatter i USA, og Barack Obamas forsøk på å stramme inn våpenlovene og redusere antall våpen i amerikanske hjem, ble møtt med stor motstand.

Forsøker du å ta opp temaer som fyllekjøring, våpenlov og for ikke å snakke om dødsstraff med amerikanere, kan du oppleve å bli møtt med en mur av taushet og raskt temaskifte. De er nok ikke stolte av sin dobbeltmoral og spesielle forhold til lover og regler. Men de mener det må være sånn. Frihet og retten til å forsvare seg kødder du ikke med.

Men det er rett og slett tragisk å observere holdningene og den politiske debatten etter hendelser som den i Las Vegas sist søndag. 59 intetanende mennesker ble drept og 572 skadet — rammet av skudd fra den 64-årige pensjonerte regnskapsføreren Stephen Paddock, som hadde rigget seg til på et hotellrom med 23 våpen. På sekunder gjennomførte han en av de verste skytemassakrene i USAs historie.

Da er det nedslående, men dessverre ikke overraskende, at Donald Trump ikke ønsker å diskutere våpenlovgivningen i kjølvannet av tragedien. Og Trump er ikke alene. Skremmende mange av både hans politiske medspillere og mostandere er enige. Trump brukte mye av valgkampen til å forsikre den mektige våpenlobbyen om at han ikke ville gjøre det vanskeligere for folk å eie eget våpen. Da ex-president Barack Obama i sin periode varslet strengere våpenlovgivning, etter mange massedrap de siste tiårene, ble utfallet at amerikanere begynte å hamstre våpen, og aksjekursen til våpenprodusentene steg med sju, åtte prosent.

Forskere er uenige om sammenhengen mellom antall private skytevåpen og antall drap. Fortsatt er det sånn at de fleste massedrapsmenn i USA får tak i våpen på lovlig vis, og mange av dem har rent rulleblad, som den forrykte hotellskyteren. Etterretning kan avsløre planlagte terrorangrep. Såkalte ensomme ulver er det vanskeligere å kartlegge. Når man da vet at en pistol eller fem er en like naturlig del av husholdningen som en vinåpner eller en kaffemaskin, er det all grunn til bekymring.

Strengere våpenkontroll alene løser ikke alle utfordringer. Men ett sted må USA starte.