Harald Hårfagre gjorde på 900-tallet de første forsøk på å samle Norge til ett rike. Det må ha vært en usedvanlig krevende oppgave, og trolig slet han blod i det kaotiske arbeidet med å komme på talefot og forene gjenstridige småkonger og lokale jarler og høvdinger rundt omkring i landet. De ville verne om sitt og styre sjøl uten innblanding fra andre.

Nå har Hogne Eidissen fått jobben med å samle Senja til ett rike, drøye 1.100 år senere. Det blir kanskje ikke spesielt mye enklere enn for Harald Hårfagre. Men der Harald bare lyktes sånn passelig, er Hogne dømt til å måtte lykkes hundre prosent.

I likhet med Hårfagre leder Eidissen et historisk arbeid, riktignok av litt mindre dimensjoner og ambisjoner. At Eidissen er rett mann på rett plass har vi ennå til gode å se at noen tviler på. Han er uredd og uformell i stilen, kynisk målrettet og har en usedvanlig evne til å å se utfordringer, ikke problemer. Det har han vist i utfordrende roller som rådmann i Balsfjord, Dyrøy og Målselv. Han har svart belte i ryddejobber. Kanskje trenger han både rustning, skjold og sverd i kampen han nå skal utføre. Men det handler ikke om en kamp på liv og død, det handler om å få mennesker til å samarbeide, se framover og utvikle gode lokalsamfunn.

Senja kommune er et klokt og framtidsretttet prosjekt. Men det færreste av oss har kanskje forstått hvor voldsomt det er. Er du spesielt interessert kan du starte med å lese styringsdokumentet (www.senja2020.no). På 59 tettskrevne sider beskrives alle formaliteter, prinsipper, strukturer og avtaler som må gjennomføres i god tid før rakettene går til værs ved årsskiftet 2020 — alt fra hvordan ordførerkjedet og kommunevåpenet skal se ut, til hvor mange medlemmer det skal være i kommunestyret (som blir 45) og hvordan budsjettet skal bli.

Men minst like viktig i forberedelsen til 2020 for Hogne Eidissen og hans mannskap, blir å bygge en kultur for samhold og samarbeid blant 15.000 innbyggere. Og tro på ei felles framtid i Senja kommune.

Folkebladet-TV: Vedtok navnet på den nye storkommunen

Foto: Trond Sandnes (tegning)