KNAPT NOE kan forene et land, en by eller et lokalsamfunn som fotball. Men historien er dessverre full av eksempler på at fotballen kan splitte folk og skape hatske tilstander. Det er i ferd med å skje på Finnsnes.

DERSOM DU ENNÅ ikke har forstått alvoret; Splittelsen i fotballfamilien i småbyen Finnsnes er i ferd med å gå langt ut over selve fotballdimensjonen, den er i ferd med å splitte et helt lokalsamfunn. Enten du tror det eller ikke: Gode naboer på Finnsnes er ikke lenger så gode naboer. Venner hilser ikke på hverandre. Fotballmarerittet har tatt nattesøvnen fra folk.

OG VERST av alt: Barn og unge er utsatt for et gruppepress og valg de overhodet ikke fortjener å stå overfor. Noen har tatt til tårene i fortvilelsen over at venneflokker splittes - det er blitt så groteskt at unger fjerner hverandre fra vennelister på Snap og andre sosiale medier. Alt dette på grunn av voksne mennesker som ikke har klart å bli enige - om fotball - i barnebyen Finnsnes! Det er det som er de voksnes svik mot ungene.

JEG HADDE i min villeste fantasi aldri trodd at jeg skulle komme til å skrive noe sånt.

FOR Å VÆRE åpen og rydde vekk eventuelle påstander om skjult agenda: Jeg har vært i Finnsnes IL i 45 år. Omtrent halve tida som fotballspiller, på den eventyrlige ferden på 80- og 90-tallet fra 5. divisjon og opp til 2. divisjon. Den andre halvdelen av min tid i FIL har jeg vært trener for gutter og nå jenter i aldersbestemte klasser. Jeg har aldri hatt noen verv i styrer eller utvalg i klubben. En god leveregel for oss redaktører og journalister, når det handler om frivillig engasjement i lokalsamfunnet vi opererer i, er at vi gjerne kan være med å bære stein på dugnad - men la andre bestemme hvor steinen skal legges.

JEG KOMMER aldri til å bære stein til Varden. Det handler selvsagt om patriotisme og tilhørighet. Men like mye om fornuft. Jeg klarer ikke å finne ett eneste positivt moment med å danne en ny klubb på Finnsnes, som skal kjempe om de samme spillerene, trenerne, sponsorpengene og treningstimene som FIL, FK Senja, Vårsol, Pioner, Framsyn og andre fotballklubber. Det vil utarme, ikke berike, fotballmiljøet. Argumentene for å danne en ny klubb er også full av logiske brister: Varden ønsker ikke å ødelegge for FIL. De ønsker å styrke tilbudet til gutter og jenter, og være en bredde- utviklingsklubb.

DET ER ÅPENBART at dette vil ødelegge for FIL. Og hvordan skal man kunne utvikle spillere bedre ved å splitte spillere, trenere, tillitsvalgte og ressurspersoner? Hva skal de unge spillerne i Varden ha å strekke seg etter når FIL uansett fortsetter med tung satsing på senior herrer og damer, og junior/rekrutt? Varden må jo starte i 6. divisjon. Og hvor skal Varden ha tilhold, hvor skal de trene og spille kamper?

HER BLIR alle tapere. Først og fremst ungene.

MYE KAN MENES om strategiprosessen i FIL. Den har ikke vært løst på en god måte i klubben. Striden mellom satsingen på senior og aldersbestemt er slett ikke ny, den har rast i flere tiår med ulik styrke, og ridd klubben som en mare, uten at de ansvarlige har maktet å finne gode løsninger som forener kreftene. Men uansett er det ingenting som forsvarer å forlate et årsmøte i protest, det er forakt for idrettsdemokratiet. At det dannes en ny klubb er en falitterklæring for det samme demokratiet.

AKKURAT NÅ føles det meningsløst å se tilbake, lete etter syndebukker og drive selvransakelse. Energien må brukes på å finne gode løsninger for alle parter. Det blir utrolig krevende, fordi sentrale personer har gått i vranglås og havnet fullstendig utenfor løsningsmodus. Og det er nesten facinerende å høre hvor forskjellig de to partene opplever prosessen og striden, og hvem og hva som har skylda for den ulykksalige situasjonen. Framstillingen er omtrent hundre prosent forskjellig. Det er nesten en prestasjon.

OG HVIS MAN ser på kjernen i uenigheten, og forslagene til løsning som er lagt fram, er det faktisk ikke så stor avstand mellom partene. I alle fall ikke større enn at det må være mulig å finne en felles vei videre og selvsagt justere kursen underveis. En strategiplan er et dynamisk produkt som må endres fortløpende. Ingen vet hva morgendagen bringer.

FOR UNGENES skyld må voksne, siviliserte mennesker gjøre nye forsøk på å samle kreftene. Innspill er kommet fra kloke mennesker som vil småbyen vel, og som virkelig brenner for å å gi ungene i barnebyen et godt, samlende fotballtilbud. Lytt til dem. Legg prestisjen til side. Bygg videre på den snart 100 år gamle klubben, Nord-Norges første kvalitetsklubb, som har lagt bak seg tidenes beste sesong.

AKKURAT NÅ tror jeg mange føler at Finnsnes er blitt et litt kaldere sted å være. Slik vil ingen ha det. Det kan vi vel alle være enige om?

fotball finnsnes il varden fk Foto: Trond Sandnes (tegning)