MIDT-TROMS HAR TAPT slaget om langtidsplanen for Forsvaret. 339 skvadronen skal vekk. Arbeiderpartiet er enig med regjeringspartiene som skal sentralisere mest mulig av det norske forsvaret. For det kommer ikke til å stoppe med ni helikoptre på Bardufoss. Når landmaktstudien er ferdig en gang utpå høsten neste år vil vi se at Hæren ikke vil framstå som i dag.

HVA VAR DET EGENTLIG som skjedde? ”Alle” satte sin lit til at Arbeiderpartiet skulle berge fortsatt helikoptervirksomhet på Bardufoss. Tilsynelatende var det akkurat det som skjedde, men når ordene hadde sunket inn og forliket forstått, så viste det seg at regjeringens langtidsplan for Forsvaret er fulgt til punkt og prikke.

339-SKVADRONEN SKAL bort. 139. luftving skal bort. Ledelsen for Forsvarets helikoptervirksomhet skal bort. Med andre ord, hovedbasen for Forsvarets helikopter skal flyttes fra Bardufoss til Rygge. Hva det får å bety for Bardufoss lufthavn når Andøya er lagt ned og Evenes oppe og står kan vi jo bare grue oss til. Nå skal vi ikke mase mer om at Rygge skulle vært nedlagt for åtte år siden i følge to stortingsvedtak, men det er verdt å stoppe opp ved de vedtakene for å forstå framtiden.

ARBEIDERPARTIET, SAMMEN med Senterpartiet og SV, klarte for fire år siden å stadfeste i et stortingsvedtak at hovedbasen for helikopter skal være på Bardufoss. I prosessen med langtidspalenn 2016-2020 er ikke hovedbasen nevnt med et ord, verken av regjeringspartiene eller av Ap. Det er det grunn til å merke seg.

FORDI DETTE MÅ sees i lys av det Aps forsvarspolitiske talsperson og leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, Anniken Huitfeldt, har uttalt etter at partiet sikret flertall for langtidsplanen. Hun og Ap skal sikre videre helikopterstøtte til Hæren, og den virksomheten skal være lokalisert til Bardufoss.

HVORFOR SKAL VI STOLE på det? Hvorfor er dette mer til å stole på enn det vedtaket Ap var arkitekten bak i 2012? Vi stolte på det, men det er i dag borte takket være Aps forlik med regjeringen. Hvorfor er Huitfeldts uttalelse om videre helikoptervirksomhet på Bardufoss mer sannferdig?

SVARET ER nei, vi kan ikke stole noe mer på hennes forsikringer. Fordi vi nok en gang er vitne til et kynisk politisk spill. Så kynisk som bare politikk kan være. Ap legger seg ikke ut med velgermassen i Østfold, Akershus, Buskerud og Oslo-regionen. Selv LO tok Ap sjansen på å snakke midt imot. Så viktig er kjøttvekta blant velgerne. Da er det lettere å miste velgere i langt mer grissgrendte Troms. Og kan partiet si noe ullent om fortsatt helikopterdrift, ja, så begrenses kanskje skadene. I allefall til over neste stortingsvalg i 2017. Det er jo også greit å huske at den daværende rødgrønne regjeringen aldri klarte å effektuere Generalinspektøren for Luftforsvarets flytting fra Rygge til Reitan.

DET ER MED andre ord ingen stor forskjell på Ap og de to regjeringspartiene. Høyre og Frp vinner også mest på å stryke velgerne og partifellene på tjukkeste Østlandet med hårene. Når trykket i Rygge-miljøet er så stort som det har vært, og fortsatt er, er det ingen politikere som har baller nok til å stå imot. Politikerne i Troms slåss ikke bare mot partirivaler, men også mot sine kolleger innad i eget parti. En håpløs kamp. Når politikerne bruker styrking av Forsvaret og økt kampkraft for å forklare sin sentraliseringsstrategi, blir det bare smakløst. Det er når regjeringen snakker som varmest om den store satsingen på Forsvaret i Troms og Nord-Norge at man skal være ekstra på vakt. For jo varmere man snakker, jo større er sjansen for at sentrale elementer i Forsvaret forsvinner.

PROTESTERER politikerne i Troms på det, og legger fram faglige argumenter for at Forsvarets tyngdepunkt fortsatt skal være i nord, så blir de beskyldt for distriktspolitikk. Tja, så snart forliket ble kjent rykket sentrale politikere i Østfold-området ut og jublet over hundrevis av nye arbeidsplasser til Rygge. Ikke over at Forsvaret styrkes i sør, men over arbeidsplasser. Samtidig understrekes det sørfra at kampen skal fortsette når landmaktstudien legges fram.

DET SKAL I SANNHET bli interessant å se hvordan Ap skal forholde seg til det. Hvis de vinner makta ved neste valg. Som de har sagt de skal gjøre.

nils foshaug skremmern bardufoss Foto: Trond Sandnes (tegning)