BARDUFOSS LUFTHAVN er i spill. Den sivile flyplassens framtid er i fare, og årsakene er flere og sammensatt.

EN AV DE viktigste politiske beslutninger for vår region i moderne tid nærmer seg: 15. november skal langtidsplanen for Forsvaret (LTP) vedtas i Stortinget. Da kan også den sivile flyplassens første «giftpille» bli servert, om ikke akkurat på sølvfat. Dersom regjeringa makter å få til et politisk forlik som innebærer at helikoptrene flyttes fra Bardufoss til Rygge, og statusen som hovedbase for helikopter i Norge undermineres, er det første brikke i et dominospill som trolig fører til at den sivile flyplassen faller.

Folkebladet-TV: – Fortsatt stor aktivitet på Bardufoss

NESTE STEG ER at flystasjonen kan forsvinne slik vi kjenner den i dag. Stortingsrepresentant Regina Alexandrova (Høyre) sier til Folkebladet onsdag at flystasjonen «ligger fast de neste 20 årene», og at fortsatt drift av brann-, redning og plass ligger inne i LTP. Hvor troverdig og trygt er det, all den tid også Hæren er i spill og en ny landmaktutredning skal gjøres? Både hovedtillitsvalgt Pål Nygaard i Norges Offisersforbund og andre aktører med militærfaglig tyngde ser for seg et scenario der 139 Luftving forvitrer, flyskolen flyttes - og hele flystasjonen til slutt forsvinner.

DA BLIR DET mye billigere samfunnsøkonomisk å frakte soldater og befal med buss til flyplassene i Tromsø eller på Evenes. Hele Bardufoss lufthavns eksistens er fundamentert på et ustrakt samarbeid med Forsvaret på en lang rekke områder, selvsagt også helikoptrene. Når deler av samarbeidsstrukturene forvitrer, faller også argumentene for dette unike samarbeidet fra hverandre, del for del. Ingen driver en flyplass av idealisme eller av distriktspolitiske hensyn. Ikke i en region med bare 30.000 mennesker.

OG HER LIGGER en annen krevende utfordring for Bardufoss Lufthavn. Ingen andre steder i Norge ligger tre så store flyplasser så tett inntil hverandre som Tromsø, Bardufoss og Evenes, folketallet tatt i betraktning. Trolig er dette også ganske unikt på verdensbasis. Det er bare ett argument for å opprettholde flyplassen som står i fare for å falle mellom to stoler; Forsvaret.

DERFOR ER utfallet av langtidsplanen for Forsvaret så viktig for det sivile samfunn i Midt-Troms, kanskje en av de viktigste politiske beslutninger i moderne tid for denne regionen. Det handler om Forsvarets tilstedeværelse i regionen og alle de enorme samfunnsmessige ringvirkninger, inkludert flyplassen.

BARDUFOSS LUFTHAVNs betydning for næringslivet, befolkningen - og Forsvaret - i vår region kan knapt overvurderes. Legges flyplassen ned vil samfunnsutviklingen i Midt-Troms settes flere tiår tilbake.