NHO’S Kommune-NM har nylig avlagt sin dom over norske kommuner. Rapporten er til tider ubehagelig lesning for kommunene i Midt-Troms, selv om det også er flere lyspunkter.

DET ER nesten umulig å kapre topplasseringene for Midt-Troms-kommunene. Vi er for få personer. Vi har fordelt oss på et alt for stort område. Vi har lavtlønna arbeidsplasser. Vi har kommuner med små skatteinntekter. Vi har relativt billige boplasser, slik at eldre og uføre kan bo her. Og vi bor i en landsdel som ”nettopp” fikk universitet.

INGEN av delene betyr at vi bør pakke alt vi eier og har i amerikakofferten, laste det på hesten eller sjarken, for så å forlate distriktet. Vi scorer godt på andre kriterier som ikke er målt i rangeringa. Bokvalitet, nærhet i lokalmiljøet og service på kommunale tjenester er noen slike eksempler. I tillegg får vi dårlig uttelling for eksportnæringene våre, som skaper enorme verdier. NHO er kritisert for å velge variabler som tjener deres verdensbilde, og følgelig at rapporten ikke gir et fullstendig bilde av en kommune. Kritikken har for så vidt hold i, men den er likevel ikke helt treffende.

MENINGA har aldri vært å lage en fullstendig utredning av hver eneste kommune i Norge, for så å sammenligne de. Kommunen som kommer på førsteplass i KommuneNM trenger ikke å være Norges svar på Edens hage, på samme måte som at sisteplassen ikke er en gudsforlatt avkrok i verden.

VI KAN ikke at vi kan stikke hodet ned i sanda og avfeie hele rapporten. Rapporten gir viktig informasjon om kommunene sliter, og hvor de kan bli bedre. Det er påfallende at rapporten avvises når det går dårlig, men den gir utrykk for alt det positive som skjer i en kommune, når rapporten viser gode tall. Selvfølgelig er det viktig å vite at det kommer en eldrebølge, og at det er stor fraflytting i en kommune. Det er nyttig å vite hvor mye kommunene har å rutte med, og hvor mye administrasjonen koster. At utdanningsnivået er lavt er også nyttig fakta. Selv om dette er tidvis ubehagelig lesning kan vi ikke lukke øynene og håpe kommunen skal flomme over av 25 år gamle høyt utdanna gründere.

POLITIKK skal i en ideell verden baseres på fakta. NHOs rapport er basert på harde fakta, selv om rapporten ikke fanger opp hele bildet. Det er slike fakta som gjør at man i Lenvik har satsa på Kunnskapsparken, for å få bedre tilbud for høyere utdanning, og mer samhandling i et område med store avstander. Denne satsinga har vært med på å løfte Lenvik kommune. Kun fem kommuner i Norge har hatt høyere stigning på årets liste enn Lenvik.

MED fakta på bordet er det lettere å finne flaskehalsene for utviklinga i en kommune. Variablene i Kommune-NM henger sammen og påvirker hverandre. Er det for eksempel lavt utdanningsnivå i en kommune, får man ofte mindre innovasjon, lavere lønnsnivå og flere uføre. Finner manløsninger på slike flaksehalser, ligger det løft på de andre variablene i potten.

RÅDMANN i Berg kommune, Tore-Jan Gjerpe, har påpekt at Kostra-tallene ikke alltid er nøyaktige. Blant annet har de selv gjort noen feilrapporteringer. Det er et tynt grunnlag å avskilte rapporten på. Selv om tallene aldri kan bli helt nøyaktige, gir de en god indikator på tingenes tilstand. Kritikken hans om at man ikke kan sammenligne vidt forskjellige kommer er derimot treffende. Å sammenligne Berg kommune med Oslo, eller Lenvik for den saks skyld, er som å sammenligne epler med pærer.

DET HAR vært hinta frampå om at NHOs hensikt med rapporten er å lage et propagandaverktøy for kommunesammenslåing. Ja, rapporten har blitt brukt til dette i år. Samtidig har rapporten vært utført på mer eller mindre den samme måte, lenge før regjeringa sparka i gang den pågående kommunereformen. At NHO ligger nærme opp mot Høyre politisk er heller ikke noen hemmelighet, på samme måte som LO kan knyttes til Ap.

Kommune-nm:

NHO lager hvert år rangeringer over norske kommuner, hvor de ser på demografi, kommuneøkonomi, næringsliv, arbeidsmarked og kompetansenivå.

Disse variablene er satt sammen av 21 undervariabler.

Tallene rapporten er bygd på er tatt fra SSB og Nav. 2016-rapporten er basert på tall fra 2015.

Midt-Troms ble rangert som nummer 64. av landets 77 regioner. Dette er tre plasser opp fra fjoråret, og syv plasser over de siste fem åra.

Kommune Rangering (endring fra 2015)

  • Lavangen 382 (21)

  • Salangen 389 (1)

  • Bardu 221 (-75)

  • Målselv 109 (-23)

  • Dyrøy 415 (-10)

  • Sørreisa 316 (27)

  • Lenvik 212 (29)

  • Tranøy 392 (-18)

  • Torsken 423 (0)

  • Berg 362 (-21)